Nieuwbouw

Nieuwbouwers leggen de EPB lat hoog

Nieuwbouwers leggen de EPB lat hoog
Specifieke aandacht dit jaar tijdens Mijn Huis Mijn Architect gaat naar hernieuwbare energie. Dat is bij nieuwbouw immers sinds 1 januari 2014 een verplichting. Gesprekken met architecten kunnen de potentiële bouwheer verhelderende antwoorden bieden op eventuele vragen. Want wat is de juiste aanpak om dat in een bouwproject te integreren? Tijdens Mijn Huis Mijn Architect bieden meer dan 70 woningen een antwoord op deze en tal van andere vragen.

Uit een enquête bij 417 (toekomstige) (ver)bouwers, blijkt overigens dat de ambities best hoog liggen: bijna de helft (49%) van de nieuwbouwers wil bijna-energieneutraal bouwen, terwijl dat pas in 2021 verplicht zal worden. Iets meer dan een derde (37%) neemt genoegen met het halen van de huidige norm. Bij verbouwers ligt dat laatste percentage met 47,9% ietwat hoger. Een kleine meerderheid van de toekomstige bouwheren onthaalt de strenger wordende normen als positief, zowel bij renovatie als bij nieuwbouw.

Ongeveer een derde (30%) van de bouwheren die nog in 2014 wil verbouwen, doet dit omdat de EPB-regels voor renovatie volgend jaar strenger worden. De hervorming van de woonbonus (10 %) speelt hier een veel kleinere rol. Ook bij nieuwbouw speelt de woonbonus een eerder beperkte rol. Zo’n 21,4% van de bouwheren zet spoed achter zijn bouwplannen omwille van de nakende hervorming. Een derde (31%) doet dat omwille van de momenteel lage rentevoeten. Een kleine helft (43,9%) van de bouwers en verbouwers samen geeft aan dat de woonbonus slechts een onderdeel is van de financiering van zijn of haar project.

Dat wil niet zeggen dat de crisis en de op handen zijnde besparingen zich niet laten voelen. 63,7% vraagt een algemene btw-verlaging op nieuwbouw ter vervanging van de woonbonus, 19% een ander belastingsvoordeel en 6,5% stuurt aan op een verlaging van de registratierechten.

Ook interessant