Architectuur

Nieuw station Breda wordt mooiste van Nederland

`Breda krijgt een van de mooiste stations van Nederland. Architect Koen van Velsen ontwierp een gebouw waar heel Nederland over zal spreken.`
Dat zei Jeroen Hoefsloot, hoofd Ruimtelijke Plannen van de gemeente Breda, gisteren bij de presentatie van alle plannen voor het nieuwe station en de nieuwe stadswijk die daar omheen verrijst in de periode tot en met 2016.

Het gebied is nu nog een grote open vlakte met centraal het station waarvan de houdbaarheidsdatum al ver overschreden is. Volgens het gisteren gepresenteerde beeldkwaliteitsplan moeten de nieuwe stadswijk en het nieuwe station qua architectuur, bouw én inrichting tot de mooiste stukjes Nederland gaan behoren. Breda heeft zich daar ook toe verplicht, zei wethouder Janus Oomen gistermiddag. Andere overheden betalen tenslotte óók veel geld om de kwaliteit van de plannen naar een hoog niveau te tillen.

Het stadsbestuur spreekt overigens niet meer over een nieuw sation maar over een 'OV-terminal', waarbij OV staat voor openbaar vervoer. In het nieuwe gebouw van Van Velzen komen immers niet alleen gewone treinen. De terminal geeft Brabantstad (de andere grote steden ten oosten van Breda) aansluiting op de HSL. En in de terminal (door betrokkenen ook wel 'overstapmachine') genoemd komt ook een perron voor het busvervoer. Op het dak komt ruimte om auto's te parkeren "Je praat hier over de kwaliteit van de buitenruimte. Of je asfalt gebruikt of prachtige gebakken stenen", aldus Janus Oomen.

De welstandscommissie gaat een belangrijke rol spelen. Maar de wethouder en zijn top-ambtenaar vinden het zeker zo belangrijk dat de burgers het mooi vinden. De nieuwe OV-terminal wordt een spraakmakend gebouw waar heel Nederland van gaat opkijken. Waar Nederland naar komt kijken. "Een transparant gebouw waar mensen in kunnen kijken en kunnen zien welke vervoersvormen daar samenkomen", vertelt Hoefsloot. De nieuwe stadswijk rond de terminal krijgt dezelfde allure. Als het aan Hoefsloot en Oomen ligt spiegelt het Stationskwartier zich aan het Paleiskwartier in Den Bosch. Hoefsloot: "Het wordt minstens even mooi."

Lees verder in BNdeStem