Nieuw interieur voor Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis

  NL   4 januari 2012 Bron: OIII architecten
OIII Architecten realiseerde in opdracht van de Hogeschool van Amsterdam (HvA) een educatieve omgeving die onderwijs en samenleving verbindt, die levensloopbestendig is en waar je graag verblijft. Onderdelen van de Amstelcampus zijn het Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis. Het domein Onderwijs en Opvoeding, domein Media, Creatie en Informatie, Dienst Studentenzaken en het Centrum voor Nascholing Amsterdam worden in deze gebouwen gecombineerd met centrale functies als leercentrum, mediatheek, broedplaats en arena. Dat ruimte daadwerkelijk bijdraagt aan een hoog kwaliteitsniveau van het onderwijs en een fijne leefkwaliteit van de stad is nu al in de stadscampus voelbaar.

nieuw interieur Kohnstammhuis

OIII architecten heeft de binnenwereld ontwikkeld en ontworpen vanuit intensief, dynamisch en lange termijn gebruik. Het nieuwe interieur sluit naadloos aan op het imposante monument van het Kohnstammhuis. In contrast met de donkere en zware uitstraling van dit voormalige belastingkantoor, wordt je bij binnenkomst overgoten door hoge en lichte ruimtes. Voorbereid op de dynamiek van het onderwijs voorziet het interieur van het leercentrum ook in een flexibel en divers gebruik. Een ruimte die je je kan toe eigenen door verschillende opstellingen, verplaatsbaar en inschuifbaar meubilair.

nieuw interieur Kohnstammhuis

Boven het leercentrum van de begane grond zijn onderwijsverdiepingen gelegen. Het oorspronkelijke ontwerp van architect Friedhoff uit 1958 is op subtiele wijze teruggebracht. De middengang met het zwarte plafond benadrukt de ruggengraat van het gebouw. Aan weerszijden van de gang zijn flexibele onderwijsruimtes en kantoorruimtes. De wisselende studentenaantallen en programmatische wijzigingen kunnen gemakkelijk door nieuwe indelingen worden opgevangen. De leerpleinen vormen het hart van elke verdieping. De onderwijsomgeving straalt respect uit voor het rijksmonument, ademt de sfeer van hoogwaardig onderwijs en biedt ruimte voor ontmoeting en samenwerking.

nieuw interieur Kohnstammhuis

nieuw interieur Kohnstammhuis

Project: Kohnstammhuis en Theo Thijssenhuis (Amstelcampus)
Programma: Onderwijs, leercentrum, restaurant, mediatheek, servicecentrum, multifunctionele ruimten, praktijkruimten, arena.
Locatie: Wibautstraat 2-4, Amsterdam
Opdrachtgever: Hogeschool van Amsterdam
Oppervlakte: 33.000 m2 bvo (twee gebouwen)
Interieurarchitect: OIII architecten, Amsterdam
Team OIII architecten: Anouk Dekker, Yves Sellam, Armand Paardekooper Overman, Ernst-Jan Schoute, Peter Evers, Martin Vinkensteijn
Architect: TIB architecten, Rotterdam
Adviseur constructies: Van Rossum, Amsterdam
Adviseur installaties: Techniplan, Rotterdam
Installateur: Imtech, Amsterdam
Aannemer: B B B Bouwcombinatie Kohnstammlocatie VOF: Ballast Nedam en Imtech
Fotografie 2011: R R Roos Aldershoff

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo