Bedrijfsnieuws

Nieuw huis en nieuwe huisstijl voor kreon en belux

Nieuw huis en nieuwe huisstijl voor kreon en belux
Het gaat goed met kreon. Heel goed zelfs. De ontwikkelaar en producent van architecturale verlichtingsconcepten en geïntegreerde metalen plafondsystemen is sinds zijn ontstaan in 1982 niet alleen uitgegroeid tot dé internationale referentie in designarmaturen. Het Belgische bedrijf, deel van de groep Vaessens Industries, werd in 2016 ook eigenaar van het Zwitserse verlichtingsbedrijf belux, dat tot dan deel uitmaakte van de VITRA-groep. Op vandaag de dag wordenbeide merken aangeboden vanuit een volledig nieuw hoofdkwartier in Opglabbeek. Dit nieuwe hoofdkwartier, dat niet enkel fungeert als creatief broednest maar ook als service center, met kantoren, ateliers, grote toonzalen en commerciële ontmoetingsruimten, en dat naadloos aansluit bij de productiehal, is zo ontworpen dat het de manier waarop kreon denkt over schoonheid en licht perfect weerspiegelt. Net hetzelfde geldt voor de nieuwe huisstijl die kreon en belux sinds kort hanteren.

kreon en belux: een succesverhaal

kreon ging in 1982 in Antwerpen van start als ontwikkelaar en producent van architecturale verlichtingsconcepten. Sinds 1994 biedt kreon ook geïntegreerde metalen plafondsystemen aan (‘kreon Ceiling Solutions’). De onderneming is sinds 2000 in handen van Jos Vaessen en maakt samen met Vasco group, E-max en Limeparts deel uit van de groep Vaessen Industries. In 2007 verhuisde kreon zijn hoofdkwartier van de Frankrijklei in Antwerpen naar het Limburgse Opglabbeek. Daar worden sindsdien alle kreon-oplossingen in huis geconcipieerd en ontwikkeld.

Sinds 2015 is Werner Van Rethy CEO van kreon. Hij ondertekende in januari 2016 samen met eigenaar Ben Vaessen de papieren die de overname bezegelde van het Zwitserse verlichtingsbedrijf belux dat tot dan deel uitmaakte van de VITRA-groep. belux is net als kreon een gevestigde waarde inzake ontwerp en fabricatie van geavanceerde lichtoplossingen. Beide merken hebben architecten, designers en ingenieurs als belangrijkste klanten en residentiële interieurs, horeca- en handelszaken, toonzalen en kantoorruimtes als belangrijkste toepassingen. Toch hebben beide ook hun eigen architecturale identiteit en hun eigen uitgesproken positionering.

Purity in Light

“De overname van belux past perfect in de huidige expansiestrategie van kreon”, legt Kristof Pycke, art director bij kreon uit. “Zo kunnen we immers twee perfect complementaire merken en een nog breder scala aan lichtoplossingen aan onze klanten aanbieden. Want terwijl belux zich toespitst op design dat in het oog springt, met ontwerpen van wereldberoemde designers zoals Frank Gehry, creëren we met kreon lichtoplossingen die opgaan in de architectuur.
kreon staat bij architecten vooral bekend als aanbieder van ‘Purity in light’ omdat we ervan uitgaan dat een architect geen behoefte heeft aan verlichtingsarmaturen, maar wel aan licht, sfeer en comfort. Precies daarom dat we onder het merk kreon verlichtingsoplossingen creëren die als producten an sich minimaal aanwezig zijn en zich op de achtergrond houden.

Eenheid in ontwerp, precisie in detail, en vormelijke integratie van techniek. Dat zijn de drie principes die we steeds consequent nastreven. Elk van onze lichtarmaturen is ontdaan van elk overtollig detail en is opgebouwd vanuit zijn meest zuivere basisvorm, om optimaal te kunnen matchen met de vormgeving in de hedendaagse architectuur. Waar mogelijk refereert kreon aan driedimensionale architecturale vormen. Hetzelfde geldt voor de metalen plafondsystemen van kreon. Ook die zijn eenvoudig, strak en uitgepuurd.”

Nieuw hoofdkwartier

“Al sinds 2007 concentreren alle activiteiten van kreon zich in Opglabbeek”, gaat Kristof Pycke verder. “Maar de magazijnruimte werd ontoereikend en het kantoorgebouw was echt niet representatief. Vandaar dat we besloten hebben om een volledig nieuw hoofdkwartier te bouwen, met de lange zijde tegen de bestaande magazijnen aan.

Dit nieuwe hoofdkantoor, dat we nu officieel openen, is op functioneel vlak zowel een creatief broednest als een service center, met kantoren, ateliers, grote toonzalen en commerciële ontmoetingsruimten, die naadloos aansluiten bij onze productiehal.

Op architecturaal vlak is het zo geconcipieerd dat het onze kreon-filosofie – eenheid in ontwerp, precisie in detail, en vormelijke integratie van techniek – perfect integreert en weergeeft. We halen onze inspiratie als verlichtingsfabrikant uit de architectuur en het design van de jaren twintig en dertig. De invloed van de Bauhausarchitectuur blijkt bijvoorbeeld uit de symmetrie, de zich herhalende elementen en de strakke geometrische vormen van de kreon-producten. Rechte hoeken en lijnen: dat zijn de basisvormen van de modernistische architectuur. We passen ze toe op onze verlichtingsproducten én pasten ze ook toe op het architecturale concept van ons nieuwe hoofdkwartier, dat werd gematerialiseerd in samenwerking met Coninx RBDM Architects en resulteerde in een verbluffende kruisbestuiving tussen verlichting en architectuur.“

Nieuw hoofdkwartier Kreon

Nieuwe huisstijl

“De bouw van ons nieuwe hoofdkwartier in Opglabbeek en de overname van belux zijn twee belangrijke investeringen die vroegen om een nieuwe bedrijfshuisstijl die door Catapult werd ontwikkeld en grondig is voorbereid na heel wat overleg en onderzoek, waarbij we onze identiteit analyseerden met een bevraging bij onze werknemers en klanten in binnen- en buitenland.

Het kreon-logo is al van het prille begin gebaseerd op buitengewoon eenvoudige elementen zoals je kan terugvin¬den in de typografie van Bauhaus. Het logo werd herstyled met een sterke focus op balans en eenvoud. Het uitgangspunt van het ontwerp was het terugvinden van de juiste balans van de letters in het logo. Het logo mocht geen nostalgie uitstralen of niet retro ogen. De letters ‘r’ en ‘n’ van kreon verwijzen vormelijk naar de oude typografie. Het belux-logo werd in dezelfde lijn mee uitgetekend met ‘b’ als herkenbare ‘stijl’letter.”
Om de huisstijl kracht bij te zetten, werd besloten een compleet nieuw en eigen lettertype te ontwikkelen in het verlengde van de twee logo’s. De huisstijlletter ‘kreon, van de hand van letterontwerper Fred Smeijers, is een geometrisch schreefloos lettertype met moderne proporties die de oude huisstijlletter ‘Neuzeit Grotesk’ vervangt. Hij is geïnspireerd op William Caslon IV’s ‘Two Lines English Egyptian’ (1816), dat wordt beschouwd als het vroegste voorbeeld van een schreefloos lettertype. Ook ‘Alpha BP’ van Adrian Frutiger was een inspiratiebron tijdens de ontwikkeling van het lettertype ‘kreon‘. ‘kreon’ heeft een grote x-hoogte. De lengte van de ‘stokken’ en ‘staarten’ werd zo kort mogelijk gehouden. Het lettertype heeft een gelijkmatig verloop in horizontale en verticale richting, wat zorgt voor rust, balans en een hedendaagse uitstraling. Dit bepaalt mee de grijze kleur van een tekstvlak op de pagina. De hoeken van de letters zijn licht afgerond. Dit verwijst naar diffuus licht en geeft aan de lettercontouren een zachte toets. Het gebruik van de kleine letters in de logo’s is in overeenstemming met de eenvoudige en moderne aanpak, en wordt consistent doorgetrokken in de namen van producten, telkens voorafge¬gaan door de merknaam. De huisstijlletter is geoptimaliseerd voor gebruik in digitale contexten, een steeds belangrijker onderdeel in de com¬municatie van kreon. De samenhang tussen kreon en belux manifesteert zich in de toepassing van de typografie in de communicatie. Dit zie je toegepast in de gemeenschappelijke lay-out van de twee nieuwe catalogi.”

Ook interessant


Build for Life