Tuin

Nieuw extensief groendak tijdens Batibouw 2004

Nu groendaken in ons land steeds meer ingeburgerd geraken, introduceert de Belgische onderneming Imperbel een nieuw extensief vegetatieprocédé: het kant-en-klaar plantentapijt DERBISEDUM®. De voordelen zijn legio: niet alleen vormt dit groendak een stabiel, autonoom en zelfregenererend ecosysteem dat nauwelijks onderhoud vraagt, het biedt ook meteen een fraai uitzicht.

DERBISEDUM®, beplante tegels

DERBISEDUM® is een 'all-in' groendak opgebouwd op een wortelwerende DERBIGUM dakbedekking. Deze omvat een drainagelaag en voorgeteelde tegels. Deze tegels van gerecycleerde kunststof meten 33,3 bij 33,3 cm en zijn 3 cm hoog. De beplanting gebeurt op voorhand bij de plantenkweker zodat de bedekkingsgraad bij plaatsing meer dan 90% is. Een dunne inwortelingslaag zorgt op natuurlijke wijze voor bescherming tegen ongewenste planten, aangezien die niet het nodige water en voedsel vinden om zich te ontwikkelen.

In tegenstelling tot andere vegetatiesystemen vereist de plaatsing van DERBISEDUM® geen specifieke tuinbouwkennis en wordt zij gewoonlijk door een gespecialiseerde dakdekker uitgevoerd. Bij hun plaatsing worden de tegels onderling aan elkaar geklikt. Ze kunnen in een bepaald patroon gelegd worden of versneden naargelang de vorm van het dak of de te beplanten zone. Sedum planten mogen niet intensief worden bewandeld, vaak worden tussen de verschillende parterres smalle stroken gelaten die met grind worden opgevuld: ze geven aan dat het dak beloopbaar is voor toezicht en onderhoud.

DERBISEDUM® vraagt geen specifiek onderhoud. Wel is aangeraden het dak één keer per jaar te controleren en meer bepaald de regenwaterafvoeren, verluchtingen, muuraansluitingen e.d. zoals dat voor alle platte daken geldt.