Architectuur

Neutelings Riedijk ontwerpt 180 meter hoge toren voor Parijs

Neutelings Riedijk Architecten heeft een ontwerp gemaakt voor een 180 meter hoge kantoortoren, `Le Cinq` in Parijs, in opdracht van de Brusselse ontwikkelaar Buelens NV. Neutelings Riedijk is een van de vier teams in een internationale wedstrijd die wordt georganiseerd door de stad Parijs. De resultaten van deze wedstrijd zijn op dit moment te zien in een tentoonstelling in het Pavillon de l'Arsenal in Parijs. De tentoonstelling loopt van 2 juli tot 20 augustus 2012.

De nieuwe wolkenkrabber fungeert als het centrale punt voor de nieuwe stedelijke ontwikkeling in het oosten van Parijs, vlak bij de Grande Bibliothèque. De toren bestaat uit vijf verschillende blokken van elk zes verdiepingen. Deze blokken rusten op twee verticale elementen. Elk blok heeft een open binnenplaats en een grote tuin op het dak. Het gebouw heeft de voordelen van een groene laagbouw omgeving met de potenties en voordelen van hoogbouw.

De toren heeft een bovengronds oppervlak van 110.000 m2 en zal bestaan uit kantoren, een hotel met 300 kamers en een winkelcentrum. Er zijn tevens tien ondergrondse parkeerlagen. De 180-meter hoge toren is de eerste grote hoogbouw in Parijs sinds de Tour Montparnasse en de Riverbank Towers uit de jaren 70.

Ook interessant