Algemeen

Netelenbos nam bedrijven in bescherming

Voormalig minister van Verkeer en Waterstaat Netelenbos heeft na de bouw van de Schipholtunnel de bouwbedrijven HBG en Strukton in bescherming genomen om de fraudezaak te schikken, en probeerde oud-Kamerlid Van Gijzel destijds het zwijgen op te leggen door hem het woordvoerderschap voor verkeer te laten ontnemen. Dit bleek uit verklaringen van HBG-topman Reigersman en oud-Kamerlid Van Gijzel.

Bouwondernemingen HBG en Strukton, verenigd in combinatie KSS, waren betrokken bij de bouw van de Schipholtunnel. Na afloop van het project bleek dat de bedrijven veel hogere winsten hadden behaald dan uit de boeken bleek. Die winsten verdoezelden de ondernemingen door gebruik te maken van valse facturen. Het Openbaar Ministerie maakte een zaak van deze valsheid in geschrifte, maar deze werd vlak voor het spoeddebat in de Kamer geschikt. Als gevolg van de schikking betaalde de NS 50 miljoen aan subsidie terug, en betaalden beide bouwbedrijven elk 10 miljoen aan de NS.

HBG-topman Reigersman las tijdens zijn verhoor een brief voor van minister Netelenbos waaruit bleek dat ze de bouwbedrijven niet zou uitsluiten van overheidsopdrachten wanneer de zaak op een schikking zou uitlopen. Deze brief maakte schikken aantrekkelijk voor de bedrijven omdat zij na een rechtszaak hoe dan ook in de toekomst geen overheidsopdrachten meer zouden krijgen.
Build for Life