Badkamers

Nendo en Front vinden de douche opnieuw uit

Nendo en Front vinden de douche opnieuw uit
Axor lanceert twee nieuwe collecties in de serie WaterDream, een lijn waarbij het designmerk aan gerenommeerde designers vraagt de badkamer heruit te vinden. Deze keer bezonnen het Zweedse designtrio Front en de Japanse designstudio Nendo zich over de douche van de toekomst. De prototypes werden net voorgesteld en zullen later dit jaar uitmonden in twee nieuwe Axor-collecties, die komaf maken met alle badkamerclichés.

Al twintig jaar vraagt Axor aan internationaal gerenommeerde designers om de badkamer heruit te vinden, met als resultaat baanbrekende collecties van onder meer Phoenix Design, Patricia Urquiola, Philippe Starck, Jean-Marie Massaud, Ronan & Erwan Bouroullec en Antonio Citterio.

Philippe Grohe, CEO van Axor: “De focus van ons merk ligt nooit volledig op de producten. We willen vooral vastgeroeste visies doorbreken en een grensoverschrijdende dialoog voeren.” De badkamers die Front en Nendo voor Axor ontwikkelden, konden niet verder uit elkaar liggen. Front bestudeert de technische oorsprong van de waterinstallatie, terwijl Nendo ruimtes overstijgt door een icoon uit de woonkamer – de lampenkap – in de badkamer te introduceren.

Front: een visuele ode aan de weg die water aflegt

Het Zweedse trio Front bestaat uit Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken en Anna Lindgren. Voor hun WaterDream haalden ze de waterleiding als het ware uit de muur om zo te tonen hoe iets wat normaal gezien verborgen zit, toch visueel aantrekkelijk kan zijn. Een ode aan het ambachtelijke en de esthetiek van technologie en installaties.

“Voor onze Axor WaterDream vonden we het belangrijk om bewustwording te creëren rond het meest archetypisch element van de badkamer, namelijk de installatie zelf. Daarom hebben we de basiscomponenten om water naar ons te brengen, namelijk de leidingen, ventielen, koppelingen en trechters, naar de voorgrond gebracht.”

Nendo: de lampenkap heruitgevonden

De ontwerpers van Nendo combineerden voor hun WaterDream het meest archetypisch meubel van de woonkamer, de lampenkap, met water. Zo trekken ze het woonkamergevoel door naar de badkamer, wat voor een nieuwe sensatie in die ruimte zorgt. Hun ontwerp is niet zomaar een douche of een lampenkap, maar een hybride creatie; een magische truc die je dagelijks water en verlichting bezorgt.

Oki Sato (Nendo): “Wat oorspronkelijk plaatsvond in aparte ruimtes – lezen onder een lamp in de woonkamer, een douche nemen in de badkamer – kun je nu beleven zonder nood aan afgebakende ruimtes. Water en licht komen in mijn WaterDream voor Axor op een natuurlijke manier samen en zijn bevrijd van ruimtelijke belemmeringen.”

Ook interessant