Dossier Coronavirus / COVID-19

Nelectra vraagt Vlaams minister Crevits om hinderpremie uit te breiden

  BE   31 maart 2020 Bron: Nelectra
Nelectra vraagt Vlaams minister Crevits om hinderpremie uit te breiden
Nelectra, de federatie voor de elektrosector heeft Vlaams minister van Economie, Hilde Crevits gevraagd om de hinderpremie uit te breiden zodat ook elektro-installateurs er gebruik van kunnen maken. De elektrosector is een cruciale sector en elektrotechnische ondernemers doen hun uiterste best om de economie draaiende te houden maar vandaag merken ze dat het aantal nieuwe opdrachten zienderogen gedaald is, dat bestaande werven worden stilgelegd en uitgesteld en dat het personeel slinkt door ziekte en quarantainemaatregelen. Heel veel bedrijven zijn dus genoodzaakt om hun activiteiten stop te zetten maar kunnen daarbij niet terugvallen op een hinderpremie.

Op dit moment kent de Vlaamse regering enkel een hinderpremie van 4000 euro toe bij verplichte sluiting van een fysieke locatie zoals de winkel of een toonzaal. Deze voorwaarden worden door de overheid te strikt ge´nterpreteerd. ôElektrotechnische installateurs hebben geen winkel of toonzaal maar beschikken wel over magazijnen en kantoren waarvoor ze huur betalen of een lening aflossen. Voor een ondernemer die terugvalt op het overbruggingsrecht voor zelfstandigen wordt het betalen van de huur of het afbetalen van een lening een zeer zware dobberö, zegt Viviane Camphyn, gedelegeerd bestuurder van Nelectra.

Nelectra vraagt dat de hinderpremie uitgebreid wordt naar elektro-installateurs die de facto verplicht worden te sluiten. Het gaat dan voornamelijk om bedrijven die werken voor particulieren en er alleen nog maar dringende werken mogen uitvoeren en bedrijven die moeten sluiten omdat werken in veilige omstandigheden voor de eigen werknemers en de klant niet gegarandeerd kan worden omdat de social distance van 1,5 meter niet gerespecteerd kan worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo