Dossier Coronavirus / COVID-19

Nelectra dringt aan op heropening (op afspraak) van elektro- en keukenwinkels

  BE   24 november 2020 Bron: Nelectra
Nelectra dringt aan op heropening (op afspraak) van elektro- en keukenwinkels
Met het oog op het Overlegcomitť aanstaande vrijdag 27 november 2020, pleit Nelectra, beroepsfederatie voor de elektrosector, er nogmaals voor om de elektro- en keukenzaken zo snel mogelijk en uiterlijk vanaf 14 december 2020 opnieuw te laten openen. Als politici en virologen dat nog niet verstandig vinden, moet op zijn minst winkelen op afspraak opnieuw mogelijk gemaakt worden. Daar niet op ingaan, zou volgens Nelectra minstens even onverstandig zijn.

Er dreigt immers een economisch bloedbad voor onze zelfstandige retailers, die na een eerste lockdown in het voorjaar opnieuw verplicht gesloten zijn sinds 2 november. Met lede ogen zien zij een groot deel van de omzet via online verkoop verdwijnen naar de gekende, grote buitenlandse spelers. De oproep blijft dan ook massaal ďkoop lokaalĒ!

Er is ook weinig begrip waarom winkels die instaan voor communicatieoplossingen tussen mensen en bedrijven (pc, laptop, camera, schermen ) en eveneens toestellen verkopen om te koken, voedsel te bewaren, te wassen, enzovoortÖ als niet-essentieel worden beschouwd. Dergelijke producten zijn toch ook essentieel? Zeker nu de coronamaatregelen telethuiswerk verplichten.

Nelectra dringt er ook op aan om de ongelijkheid in het speelveld dringend te stoppen. Waarom mag een tegelwinkel wel openen en een keukentoonzaal niet? Dit verschil in behandeling begrijpen we niet. Tegelwinkels doen immers grotendeels dienst als toonzaal, waarbij de klant zijn tegel komt kiezen en bestelt om op een later moment te laten plaatsen door ofwel een werknemer van de tegelwinkel zelf ofwel een onderaannemer. Dat is bij een keuken exact hetzelfde en net zoals een tegel, kiest men een keuken ook niet online.

Bovendien stellen we tot onze verbazing ook vast dat bepaalde steden en gemeenten beslissen om bepaalde winkels gesloten te houden die volgens de lijst van de overheid, elders wel open mogen. Het leidt tot ook tot oneerlijke concurrentie wanneer diezelfde producten in de lokale doe-het-zelfzaak wel fysiek verkocht mogen worden. Nelectra bracht de bevoegde minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden, minister van Economie Dermagne en minister van Middenstand Clarinval hiervan op de hoogte.

Uiteraard dienen bij een heropening strenge veiligheidsmaatregelen in acht genomen te worden. Nelectra verwijst daarbij ook naar de sectorprotocollen die daarover zijn afgesloten door sociale partners. We maken ons dan ook sterk dat onze winkels in staat zijn om alles in perfect veilige omstandigheden te laten verlopen, hetgeen uiteindelijk toch de doelstelling is.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo