Dossier Coronavirus / COVID-19

Elektrosector wil opheldering over lijst van essentiŽle winkels

  BE   9 november 2020 Bron: Nelectra
Elektrosector wil opheldering over lijst van essentiŽle winkels
Nelectra, de federatie voor de elektrosector vraagt aan de federaal minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden klaarheid te scheppen in verband met de lijst van essentiŽle winkels. Op het terrein is er nog veel onduidelijkheid over de werkwijze op de afhaalpunten en over het assortiment in de winkels waardoor oneerlijke concurrentie ontstaat.

Zo is het op dit moment nog steeds niet duidelijk of winkels gespecialiseerd in ťťn type benodigdheden, met name elektrotechnisch installatiemateriaal (zekeringen, schakelaars, kabels,Ö) al dan niet mogen openen voor consumenten. De officiŽle FAQ specifieert dat doe-het-zelfzaken, zowel deze met een algemeen als deze met een gespecialiseerd assortiment, open mogen blijven voor het publiek en benoemt daarbij expliciet verf- en tegelwinkels.

Over elektrisch installatiemateriaal gaan evenwel verschillende afwijkende interpretaties en communicaties rond of dit onder doe-het-zelf valt of niet, hetgeen tot onzekerheid en verwarring leidt bij de betrokken ondernemers die niet weten of ze hun winkel al dan niet mogen openen voor particulieren. Dat deze producten wel worden aangeboden in de algemene doe-het-zelfwinkel wordt als oneerlijk ervaren. Nelectra vraagt dan ook aan minister Verlinden om duidelijkheid te scheppen en dit expliciet op te nemen in de FAQ.

Verder dringt Nelectra aan op duidelijkheid over het assortiment (pellet)kachels, rookkanalen, asstofzuigers. We vernemen dat doe-het-zelf-zaken die open zijn voor consumenten nog steeds een ruim assortiment aan (pellet)kachels, rookkanalen, asstofzuigers, etc. verkopen. Terwijl onze zelfstandige retailers die deze zaken aanbieden hun winkel/toonzaal moeten sluiten, net nu we de winterperiode en dus de drukste periode van het jaar ingaan.

Aangezien verwarming essentieel is, vragen we dat handelszaken die hoofdzakelijk kachels, haarden en andere verwarming en toebehoren aanbieden worden opgenomen in de lijst van essentiŽle ondernemingen die mogen openblijven voor het publiek, minstens op afspraak.

Zo niet, lijkt het ons evident dat om het gelijk speelveld te bewaren deze producten ook opgenomen worden op de lijst van goederen die niet verkocht mogen worden in de doe-het-zelfwinkels die wel open zijn en dat dit ook gehandhaafd wordt. Thans staan daar enkel de mobiele verwarmingstoestellen op, wat dus aanleiding geeft tot oneerlijke concurrentie.

Tot slot kreeg Nelectra tal van fotoís doorgestuurd van verschillende handelszaken die tegen de regels in afhalingen van niet-essentiŽle goederen organiseren binnen in de winkel. Sommigen gaan zelfs nog een stap verder door te promoten dat bestellingen aan de balie binnen in de winkel meteen geplaatst en afgehaald kunnen worden.

Dit is zeer pijnlijk om zien voor onze lokale zelfstandige elektrowinkels die enkel bestellingen die voorafgaand vanop afstand worden geplaatst (via webshop, telefoon, mail) mogen aannemen, deze buiten moeten laten afhalen en klanten niet in de winkel binnen mogen laten.

Afhalingen buiten organiseren (slecht weer, plaatsgebrek,Ö) is niet evident maar ook hier weer dringen we aan op snelle duidelijkheid van overheidswege: ofwel moet het voor iedereen toegelaten zijn om bestellingen binnen af te halen (mits er uiteraard geen toegang is tot de rest van de winkel), ofwel voor niemand en dan moet dit ook gehandhaafd worden.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo