Vastgoed

Nederlandse vastgoedsector komt kapitaal tekort

De Nederlandse vastgoedsector heeft onvoldoende kapitaal tot zijn beschikking. Vastgoedfinanciers trekken zich terug uit de Nederlandse markt en dat kan leiden tot stevige waardedalingen van commercieel vastgoed.

In 2011 en 2012 moet een groot deel van de beleggingen geherfinancierd worden. Buitenlandse hypotheekbanken trekken zich terug en binnenlandse financiers hebben momenteel weinig te spenderen. Jan Willem van Roggen, hoofd commercieel vastgoed bij de zakenbank NIBC, constateert dat HNS Nordbank, Hypo Real Estate en Eurohypo hun leningen in Nederland afbouwen. SNS Reaal moest honderden miljoenen euro afschrijven op de vastgoedkrediettak. Daardoor blijven binnen Nederland alleen ING en FGH over. ABN Amro is onlangs weer gestart met krediet verstrekken maar is momenteel nog te klein om het gat op te vullen dat buitenlandse partijen en de SNS hebben achtergelaten.

Pensioenuitvoerder Syntrus Achmea verwacht dat een financieringsgat van honderden miljoenen ontstaat. Kantoren- en winkelbeleggers vrezen voor hoge leegstandspercentages.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad