Vastgoed

Nederlandse kantorenmarkt zit dichtbij dieptepunt

De Nederlandse kantorenmarkt bevindt zich dichtbij het dieptepunt. Volgens vastgoedveteraan Jan Ladenius van APF International kunnen lagere taxaties op de Nederlandse kantorenmarkt nog steeds voor ellende zorgen, maar bevindt de markt zich wel op of nabij het dieptepunt. Met name bij kwalitatief goede, vol verhuurde panden is het herstel in zicht.

Met deze visie van APF International wordt wel ingegaan tegen de heersende opinie. De heersende opinie is dat met name de Nederlandse kantorenmarkt nog een forse klap te verwerken krijgt. Die klap is dan het gevolg van de hogere financieringslasten en groeiende leegstand. Dat APF een andere mening is toegedaan komt onder meer door het feit dat de steenrijke Hongaarse belegger Gábor Várszegi via APF voor 100 miljoen euro aan Nederlandse kantoren wil kopen.

Volgens Ladenius en zijn collega Wiggert Karreman zijn er voor beleggers nog volop kansen in de markt. Zo zijn de prijzen van verouderde kantoorpanden in Nederland met zo`n 40% gedaald, terwijl de prijzen voor kwalitatief goed vastgoed met 5 tot 10% zijn gedaald. Die daling lijkt beperkt, maar deze panden zijn voor het eerst in vele jaren weer op de markt wat kansen biedt.

Gebaseerd op: De Telegraaf

Ook interessant