Vastgoed

Nederlandse huurprijzen op laagste niveau van 2013

In het derde kwartaal van 2013 is de huurprijs van particuliere huurwoningen in Nederland voor het derde kwartaal op een rij gedaald. De huurprijs bedroeg gemiddeld 641 euro per maand. Daarmee is het laagste niveau van 2013 bereikt. Het aanbod is tevens afgenomen, net als in het tweede kwartaal van 2013. Dit blijkt uit een kwartaalanalyse van verhuurbemiddelaar Direct Wonen. Particuliere huurwoningen zijn in het derde kwartaal van 2013 voor gemiddeld 641 euro per maand verhuurd. Een jaar eerder, tijdens het derde kwartaal van 2012, bedroeg de huurprijs gemiddeld 675 euro. De huurprijzen zijn met vijf procent gedaald. Binnen de verschillende huurprijscategorieën zijn huurwoningen tot 900 euro in huurprijs gedaald, terwijl huurwoningen met een hogere huurprijs duurder zijn geworden.

Minder woningen te huur

Het aantal particuliere huurwoningen dat te huur is aangeboden, daalde in het derde kwartaal van 2013 met 10,5 procent ten opzichte van het derde kwartaal van 2012. In het tweede kwartaal daalde het aanbod ook.

Prijs per vierkante meter licht gestegen

Het afnemende aanbod van particuliere huurwoningen heeft ervoor gezorgd dat de gevraagde prijs per vierkante meter iets is gestegen. De gemiddelde prijs per vierkante meter van particuliere huurwoningen die in het derde kwartaal van 2013 zijn verhuurd, bedraagt 9,30 euro. In hetzelfde kwartaal van 2012 was dit 9,26 euro. De vierkante meter prijs is voor het eerst in 2013 gestegen. Deze prijs lijkt dus op een niveau te liggen dat aanvaardbaar is voor woningzoekenden.

‘Wij blijven verhuurders adviseren om een reële huurprijs te vragen en een goed onderhouden huurwoning aan te bieden. Dit is immers waar de markt om vraagt’, aldus Algemeen Directeur Rob van Vroenhoven. ‘Tevens leggen we woningzoekenden uit dat direct wonen soms een duurdere huurprijs met zich meebrengt. Wij werken niet met wachtlijsten en daar kan een hogere prijs tegenover staan.’

Den Haag blijft koploper met laagste huurprijzen

In Den Haag zijn de huurprijzen voor het derde kwartaal op een rij het laagst: 550 euro per maand. Hoewel in Rotterdam de huurprijzen met 8,8 procent zijn gestegen tot 704 euro, worden er hogere huurprijzen gevraagd in Utrecht: 850 euro. Utrecht was in het eerste en tweede kwartaal tevens de duurste stad om te huren.

Ook interessant