Vastgoed

Huurprijzen gedaald in 2e kwartaal 2013

De huurprijs van particuliere huurwoningen die in het tweede kwartaal van 2013 zijn verhuurd, is 0,6 procent lager dan in het jaar daarvoor. De prijs per vierkante meter is eveneens licht gedaald. Dit blijkt uit een kwartaalanalyse van verhuurbemiddelaar Direct Wonen. In het tweede kwartaal van 2013 zijn particuliere huurwoningen voor gemiddeld 668 euro per maand verhuurd. Een jaar eerder, tijdens het tweede kwartaal van 2012, bedroeg de huurprijs gemiddeld 672 euro. De huurprijs is dus gedaald met 0,6 procent.

Consument kritisch over prijs-kwaliteitverhouding
Verder blijkt uit de kwartaalanalyse dat huurwoningen voor het tweede achtereenvolgende kwartaal in 2013 tegen een lagere huurprijs worden verhuurd dan waarvoor ze worden aangeboden. Ook is de prijs per vierkante meter gedaald, met 1 procent, van 9,07 euro tot 8,98 euro. Consumenten die op zoek zijn naar een huurwoning kijken dus kritischer naar de prijs-kwaliteitverhouding dan vorig jaar.

Huurwoningen tegen reëlere prijs aangeboden
Tijdens het afgelopen kwartaal zijn er 19,5 procent minder huurwoningen aangeboden in vergelijking met dezelfde periode in 2012. Het aanbod nam in alle huurprijscategorieën af. De daling was het sterkst te zien in het aanbod van duurdere huurwoningen boven de 700 euro per maand. In overleg met Direct Wonen kiezen steeds meer verhuurders ervoor om hun huurwoning tegen een reëlere huurprijs aan te bieden, zodat ze voorkomen dat hun huurwoning gedurende een lange periode leegstaat.

'Direct Wonen adviseert verhuurders om een meer reële huurprijs te vragen en voldoende kwaliteit te leveren, waardoor het duurdere aanbod sterker is gedaald ten opzichte van de overige huurprijscategorieën. Ook dit kwartaal ervaren we dat potentiële huurders pas definitief willen huren als de prijs-kwaliteitverhouding klopt', zo meldt de directie van Direct Wonen.

Den Haag goedkoopste stad om te huren
In Den Haag is de huurprijs in het afgelopen kwartaal het laagst van de vier belangrijkste huursteden (Den Haag, Eindhoven, Rotterdam en Utrecht). De huurprijs is gedaald met 14,2 procent tot 597 euro per maand. In Utrecht zijn huurwoningen net als in het eerste kwartaal van 2013 tegen de hoogste huurprijs verhuurd. De gemiddelde huurprijs is hier gestegen, met 1,8 procent, tot 826 euro per maand. De gemiddelde prijs per vierkante meter ligt in deze stad op 14,26 euro.

Ook interessant