Algemeen

Nederlandse bouwdelegatie binnenkort naar Irak

Een Nederlandse bouwdelegatie inventariseert binnenkort in Irak de mogelijkheden voor hulp bij wederopbouw van het land. Het team van zes tot acht mensen zal zich met name concentreren op waterprojecten.

Minister De Hoop Scheffer (buitenlandse zaken) zal de Nederlandse bouwdelegatie die naar Irak gaat komende week onder de aandacht brengen van zijn Amerikaanse collega Powell.

De Amerikanen proberen tot nu toe de wederopbouw te monopoliseren voor het Amerikaanse bedrijfsleven. Bouwgigant Bechtel sleepte de eerste order van 31,5 miljoen euro binnen voor herstel van elektriciteit en waterinfrastructuur. In totaal hebben de VS 620 miljoen euro gereserveerd voor de wederopbouw. De verwachting is dat ook de internationale gemeenschap geld bij elkaar zal sprokkelen voor het verwoeste land.
J. van Sommen, directeur van het Nederlands Water Partnership, is optimistisch over de kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven omdat de schade door de oorlog zo groot is dat de Amerikanen niet eens alles alleen zouden kunnen doen. Staatssecretaris Wijn van Economische Zaken heeft 3 miljoen euro vrijgemaakt voor de wederopbouw.

Baggerwerk
“Voor de Golfoorlog waren veel Nederlandse contacten in Irak met name op het gebied van watermanagement, vergelijkbaar met Egypte en Soedan. Het wordt tijd die weer op te bouwen en daarmee hebben we een voorsprong op anderen.” Van Sommen heeft al contact gehad met de NABU (Nederlandse Aannemers in het buitenland), Boskalis en Norit om de belangstelling te peilen.
Baggerwerk, drinkwater- en sanitaire voorzieningen en integraal waterbeheer zijn onderwerpen waarmee het Nederlandse bedrijfsleven hoge ogen gooit. Volgens Van Sommen lopen er twee trajecten. Het NWP is door de Wereldbank benaderd om te inventariseren waar Nederlandse hulp mogelijk is en daarnaast zal een missie onder de vlag van VNO-NCW naar Irak afreizen. De Wereldbank is van plan geld in het land te steken zodra de sancties van de Verenigde Naties zijn opgeheven.
De NWP staat op het standpunt dat Nederland 10 procent van de wereldkennis bezit op het gebied van watermanagement, maar slechts 1 procent daarvan exporteert. De organisatie probeert de waterbouwers op de hoogte te houden van de mogelijkheden en legt contacten. Tijdens een voorlichtingsbijeenkomst over Slowakije probeerde J. Capka de Nederlandse watersector warm te maken voor projecten in de gloednieuwe EU-staat. Hij is door de Nederlandse staat gedetacheerd bij het Slowaakse ministerie van Milieu. Het Nederlandse ministerie van Verkeer en Waterstaat heeft het land de afgelopen jaren geholpen om flink wat geld van de Europese Unie los te peuteren voor waterprojecten.
Tussen 2004 en 2006 gaat het om zo’n 340 miljoen euro.
Build for Life