Verbouwen

Nederlanders verkiezen woningverbetering boven verhuizen om economische redenen

Nederlanders verkiezen woningverbetering boven verhuizen om economische redenen
Bijna de helft van de Nederlandse huiseigenaren stelt hun verhuisplannen uit vanwege financiële onzekerheid en zorgen over de huidige huizenmarkt. In plaats van te verhuizen, kiezen veel huiseigenaren ervoor om hun huidige woning uit te breiden, te renoveren of te verbeteren. Deze trend leidt waarschijnlijk tot een nog grotere vraag naar vakmensen, die nu al schaars zijn.

Volgens nieuwe gegevens die deze week zijn gepubliceerd door Werkspot.nl, de betrouwbare manier om vakmensen in te huren, is 44 procent van de Nederlandse huiseigenaren eerder geneigd te investeren in de huidige woning dan te verhuizen.

Uit het onderzoek blijkt dat jongeren een verhuizing het meest waarschijnlijk uitstellen: 52 procent van de 18-34-jarigen geeft aan eerder geneigd te zijn het huis te verbeteren, te renoveren of uit te breiden dan een ander huis te kopen. Dit percentage daalt tot 48 procent in de leeftijdscategorie 35-54 jaar en is slechts 35 procent onder 55-plussers.

Geografisch gezien is Noord-Holland de provincie waar de huizen het meest waarschijnlijk zullen worden verbouwd, waarbij 56 procent aangeeft een verhuizing uit te stellen om die reden. In Utrecht is de neiging om te verhuizen groter; hier zegt slechts 27 procent dat ze de aankoop van een nieuw huis zouden uitstellen. Andere geografische resultaten zijn:

  • Noord-Brabant - 54%
  • Zuid-Holland - 46%
  • Gelderland - 53%

Deze cijfers laten zien dat de druk op bouwvakkers en andere vakmensen zal toenemen, omdat meer huiseigenaren dan ooit hun huizen willen verbeteren. Dit kan problemen opleveren, aangezien er in Nederland al een tekort aan vakmensen is.

Coen Bohre van Werkspot.nl bevestigt dat de vastgoedmarkt mensen ontmoedigt om te verhuizen. Daardoor blijft de vraag naar vakmensen onverminderd groot.

"Het is begrijpelijk dat in het huidige financiële klimaat huiseigenaren terughoudend zijn om te verhuizen. Het bouwen van een aanbouw of het renoveren van je huis kan een aantrekkelijk alternatief zijn. Het kan bovendien goedkoper zijn, terwijl je woning in waarde stijgt."


"Het lijkt erop dat meer huiseigenaren deze beslissing gaan nemen in plaats van verhuizen. De vraag naar vakmensen gaat daarom vrijwel zeker groeien."


"Er is al een tekort aan vakmensen. Om teleurstellingen te voorkomen, raden we huiseigenaren aan om professionals zo snel mogelijk in te schakelen."