Verbouwen

17.000 Gentse huishoudens renoveerde voor in totaal 58 miljoen euro

17.000 Gentse huishoudens renoveerde voor in totaal 58 miljoen euro
Al tien jaar biedt De Energiecentrale, een initiatief van Stad Gent, een compleet ondersteuningspakket voor het verbeteren van de energie-efficiëntie van woningen in Gent. Deze service is volledig gratis en helpt bewoners hun huizen energiezuiniger te maken. Tot nu toe hebben 17.000 huishoudens hun woningen gerenoveerd, wat een totale investering van 58 miljoen euro vertegenwoordigt. Deze verbeteringen hebben geresulteerd in een jaarlijkse CO2-reductie van maar liefst 5800 ton.

Renovatiedrempel verlagen

'Veel burgers willen verbouwen, maar weten niet waar ze moeten beginnen en zijn bang voor de kosten. Wij bieden hen gratis advies op maat, maar ook hulp bij het vinden van de juiste aannemers, subsidies en leningen. Op die manier maken we renoveren makkelijker en betaalbaarder', legt David Cis, coördinator van De Energiecentrale, uit.

Stad Gent heeft het ambitieuze doel om haar uitstoot tegen 2030 met 40 procent te verminderen en tegen 2050 klimaatneutraal te zijn. De sleutel om dat doel te bereiken, is de vermindering van residentieel energieverbruik, dat in 2021 goed was voor een kwart van de totale uitstoot.

'Onze aanpak is gebaseerd op gedragswetenschappen. Hieruit blijkt dat mensen technische, financiële en administratieve belemmeringen ervaren bij het renoveren, en vaak niets doen door een overaanbod aan keuzes', legt David uit. 'Wij richten ons dan ook op het wegnemen van die drempels.'

'Renovatiecoaches komen bij mensen thuis en geven persoonlijk advies over de noodzakelijke en dringendste renovatiewerken. Bewoners kunnen ook kiezen voor begeleiding tijdens het hele renovatieproces. De Energiecentrale helpt dan bij het vinden van aannemers, het vergelijken van offertes, het aanvragen van subsidies en leningen enz.', zegt Tine Heyse, schepen van Milieu, Klimaat en Wonen.

Energiearmoede

De Energiecentrale besteedt ook speciale aandacht aan energiearmoede. Ze helpt mensen met een laag inkomen om te besparen op hun factuur, en biedt gratis energiescans aan om onmiddellijke besparingen te detecteren voor wie zich geen renovaties kan veroorloven, of geen eigen woning bezit. In 2019 was Gent ook een van de eerste steden in België die renteloze energieleningen verstrekte om renovaties te financieren.

'Voor de financiering van onze activiteiten maken we gebruik van lokale, regionale en Europese middelen. Het centraliseren van verschillende diensten en hun financiering binnen een organisatie zorgt voor kostenefficiëntie en een optimale klantreis', voegt David toe.

De resultaten zijn zeker indrukwekkend: in de afgelopen tien jaar werden in totaal meer dan 17.000 huishoudens aangemoedigd om te renoveren via de verschillende diensten van het project. Meer dan 53.000 bewoners maakten gebruik van de online energietool 'Check je huis', terwijl renovatiecoaches 9269 woningen bezochten om persoonlijk advies te geven. Daarnaast begeleidden ze 4726 huishoudens stap voor stap in hun renovatieproces, en hielpen ze meer dan 110 groepen flatbewoners om hun gebouw collectief te renoveren. Bovendien voerden ze in 10.231 woningen een energiescan uit en hielpen ze 547 huishoudens aan een renteloze renovatielening.

Sustainable Energy Award

De Energiecentrale is een van de drie finalisten op de shortlist voor de European Sustainable Energy Awards 2024 in de categorie Local Energy Action. De prijs is een erkenning voor uitgevoerde duurzame energieacties, aangedreven door een groep burgers of consumenten, die bijdragen aan de schone energietransitie op gemeenschapsniveau of lokaal niveau. Het inspireert en motiveert anderen om soortgelijke stappen te zetten voor de invoering in de hele EU, met economische en ecologische voordelen als resultaat. De andere finalisten in deze categorie zijn Centrales Villageoises uit Frankrijk en AUSL Romagna Energy Action Plan uit Italië.



Centrales Villageoises is een netwerk van lokale coöperaties die burgers, gemeenten en lokale bedrijven samenbrengen om projecten voor hernieuwbare energie te ontwikkelen. Het Romagna Energy Action Plan volgt een alomvattende aanpak voor energie-efficiëntie, waarbij Europese, nationale en regionale fondsen werden gecombineerd om indrukwekkende resultaten te behalen in 13 ziekenhuizen. De finalisten worden onderworpen aan een online publieke stemming, die open is tot 2 juni. De winnaars worden bekendgemaakt tijdens de EUSEW Awards-ceremonie in juni 2024.
Ook stemmen? Dat kan via interactive.eusew.eu/awards

Ook interessant