Vastgoed

Nederlanders in huurhuis gelukkiger dan Belgen in vrijstaande woning

Nederlanders in huurhuis gelukkiger dan Belgen in vrijstaande woning
Nederland en België liggen vlakbij elkaar. Aan het taalgebruik is duidelijk te horen dat het ondanks dat écht andere landen zijn. Maar hoe erg verschillen ze op het gebied van wonen, geluk en leefstijl? vtwonen onderzocht het!

Woongeluk cijfer

Belgen wonen meer in een vrijstaand huis (33% vs. 17%) en de Nederlanders huren veel meer dan de Belgen (41% vs. 27%). Maar ondanks dat geven de Nederlanders hun woongeluk een hoger cijfer dan de Belgen, namelijk een 7,7 vs. een 7.4. In beide landen geldt dat wijsheid komt met de jaren; hoe ouder men is, hoe hoger het woongeluk. Dat blijkt uit een recent onderzoek van Marketresponse bij 500 Nederlanders en Belgen in opdracht van vtwonen.

Interieur lovers

Zowel de Belgen als de Nederlanders noemen zichzelf echte ‘lovers’ op het gebied van wonen (58%). Ze zien dit als een onderdeel van hun lifestyle en helpen anderen graag met hun interieur (62%), maar beide landen blijven ook echt wel praktisch en zoeken de verdieping als ze een concrete vraag hebben. Ze zijn vooral bezig om miskopen te voorkomen (86%), want 4 op de 10 personen deed afgelopen jaar een miskoop. Vooral de jongeren (tot 30 jaar) doen de meeste miskopen (<30: 59% vs. 60+: 23%), terwijl zij juist de groep zijn die intensief bezig zijn met hun interieur.

Zijn Belgen luier dan Nederlanders?

De Belgen dromen vaker dan de Nederlanders van een huis dat helemaal af is en waar ze niets aan hoeven te doen als ze verhuizen (31% vs. 25%). Bij beiden landen staat op de tweede plek zelf een huis ontwerpen en bouwen’ en op de derde plek ‘een huis/boerderij kopen en volledig verbouwen’. Zowel de Belgen als de Nederlanders vinden het inrichten van hun tuin gemakkelijker dan het stylen van hun interieur. Daar kunnen ze nog wel wat hulp bij gebruiken.

Waar zijn de Belgen iets beter in?

Met het oog op duurzaamheid scoort de Belg iets beter. Ook hebben zij in grotere mate interesse in hóe zij zich duurzaam kunnen gedragen. Beiden landen geven hetzelfde bedrag uit aan tweedehands producten zoals meubels, interieur accessoires en bouwmaterialen voor in en om het huis. Desalniettemin heeft 64% van de Nederlanders er eigenlijk nooit bij stilgestaan hoe zij duurzaam om kunnen gaan met de inrichting van hun huis. Dit zijn vaker Belgen dan de Nederlanders (69% vs. 59%). Ook zijn dit vaker jongeren (74% <30 jaar vs. 60% 60+). Bijna de helft van de jongeren is minder bewust nieuwe items gaan kopen voor in huis. Ze willen wel meer duurzame items in huis, maar vooral de Belgen vinden dit nog te duur (66% vs. 58%).

Verschil in woonstijlen

Nederlanders geven vaker dan de Belgen aan geen specifieke stijl te hebben. Nederlanders en Belgen die hun stijl wel typeren omschrijven dit meestal als modern (26%). Het valt op dat Belgen vaker dan Nederlanders een klassieke en landelijke woonstijl hebben.

“Belgen en Nederlanders zijn beiden echte interieur lovers, hebben dezelfde woondromen en doen beiden wel eens miskopen. Toch zijn er ook verschillen, bijvoorbeeld op vlak van duurzaamheid en woonstijl. Dat merkten we al eerder en dat zien we nu bevestigd in dit onderzoek. Bij vtwonen willen we het woongeluk van Belgen én Nederlanders omhoog krijgen door hen de inspiratie te geven die ze zoeken. Wij blijven onze lezers een magazine voorschotelen met oog voor de behoeftes van de Belgische en Nederlandse lezers,” zegt Nicolette Fox, hoofdredacteur vtwonen.

Het onderzoek is uitgevoerd voor Marketresponse, 2022, representatief onderzoek onder 500 Nederlanders en 500 Belgen. vtwonen is hét woonmerk van Nederland en België, waar je álles kunt vinden over wonen en tuinieren.

Ook interessant