Nieuwbouw

Nederland stuurt aan op lagere btw bouw

Het kabinet onderzoekt of het btw-tarief voor onderhoud en bestaande woningen en kantoren in Nederland snel kan worden verlaagd van 19% naar 6% om de bouwsector te stimuleren en de economie aan te jagen.

Dat bevestigen bronnen tegenover het FD. De ingewijden reageren daarmee op berichten dat een groep topambtenaren vanwege de economische crisis carte blanche heeft gekregen bij het denken over bezuinigingen, aangepaste begrotingsregels, stimuleringsmaatregelen voor de economie en een gezonde staatskas op lange termijn. De bronnen bestrijden met klem dat ook het afschaffen van de hypotheekrenteaftrek ter discussie staat voor het kabinet.

Met een verlaging van de btw op onderhoudswerkzaamheden bij bestaande bouw zouden consumenten en ondernemers in deze crisistijd over de streep worden getrokken om hun woning of bedrijfspand te verbouwen, nu de vraag naar nieuwbouw is stilgevallen en de orderportefeuille van de bouwsector opdroogt. Een verlaging van het btw-tarief is op dit moment niet mogelijk op grond van Europese regelgeving, maar de Europese Commissie werkt wel aan een verruiming van die regels.