Algemeen

Nederland moet komende jaren flink gaan bouwen

Het toch al dichtbebouwde Nederland krijgt er tussen 2010 en 2030 nog eens honderdduizenden woningen bij. Het kabinet heeft becijferd dat er in die periode tussen de 360.000 en 440.000 woningen uit de grond moeten worden gestampt. Daarnaast is er ruim 23.000 hectare aan nieuwe bedrijventerreinen nodig.

Dit blijkt uit de gisteren gepresenteerde Nota Ruimte. Een groot deel van de te bouwen woningen moet verrijzen in bestaand stedelijk gebied, maar het is " onvermijdelijk" dat ook buiten de huidige stadsgrenzen de heipalen de grond ingaan. De nieuwe locaties worden zo veel mogelijk aangesloten op de steden, om te voorkomen dat er net als met de Vinex-locaties totaal geïsoleerde nieuwe woonkernen ontstaan.

Oude stadswijken moeten op de schop en waar nu verpauperde panden staan, moeten moderne woonwijken komen. In de randstad kan 40 procent van de nieuwe huizen binnen de bestaande stadsgrenzen worden neergezet. Steden krijgen meer mogelijkheden om te bouwen, omdat de veiligheidsregels worden versoepeld.

Buiten de steden komt het accent te liggen op 'groene woonmilieus', omdat de meeste Nederlanders in zo'n gebied willen wonen. Wonen in de stad vinden de meeste landgenoten een steeds minder aantrekkelijk perspectief. Ook in het Groene Hart mag, zij het beperkt, worden gebouwd. Verstedelijking wordt straks mogelijk in de polder Rijnenburg (bij Nieuwegein), bij de Bloemendalerpolder tussen Muiden en Weesp, en bij de Zuidplaspolder (bij Gouda). Volgens minister Dekker (VROM) is de vraag naar nieuwe woningbouwlocaties het grootst in de noordvleugel van de randstad, maar omdat Schiphol daar fors mag groeien, is het lastig daar meer woningen te bouwen. De oplossing wordt gevonden in Almere, nu al de snelst groeiende stad van Europa, dat tussen 2010 en 2030 er nog eens 40.000 woningen bij krijgt. Als Amsterdam er niet in slaagt de stedelijke vernieuwing vorm te geven, sluit het kabinet niet uit dat Almere nog verder zal moeten groeien om aan de vraag naar huisvesting te kunnen voldoen. Het rijk zal dan wel fors moeten investeren in nieuwe wegen, bijvoorbeeld door het doortrekken van de rijksweg A6 naar de A9. Daarnaast wordt onderzocht of er een IJmeerverbinding moet komen.

Als mogelijke bouwlocatie wordt ook het huidige marinevliegkamp Valkenburg gezien. Het kabinet besluit nog dit jaar of de basis wordt gesloten. Hier betreft het dan 'kleinschalige' verstedelijking met veel groen. Grootschalige verstedelijking wordt vooral gezocht in de driehoek Rotterdam-Gouda-Zoetermeer.

De bedrijventerreinen komen te liggen binnen de economische kerngebieden. Het rijk geeft prioriteit aan de Hoeksche Waard en de Moerdijkse Hoek. Deze groei is volgens het kabinet van nationaal belang.
Build for Life