Natuursteen raamdorpels: verstandig en duurzaam

Bron: RBOnline
Natuursteen raamdorpels: verstandig en duurzaam
Foto: Tuytelaers
Een raamdorpel (ook wel eens waterslag genoemd) is een onderdeel dat we zien terugkomen aan de gevel van een raam. De functie van een raamdorpel is om het metselwerk te beschermen tegen regenwater en zorgt er voor dat regenwater direct wordt afgevoerd richting de grond. Een raamdorpel wordt direct onder een kozijn geplaatst en wordt altijd schuin gepositioneerd, zodat er geen water op kan blijven liggen. Daarnaast loopt er ook geen vuil over de gevel, wanneer er gebruik wordt gemaakt van een dorpel. Dorpels onder het raam zijn er in verschillende soorten en maten en zijn doorgaans gemaakt van hout, kunststof of natuursteen (hardsteen).

Tegenwoordig is de natuursteen raamdorpel het meest voorkomend en het meest populair. Dit heeft voornamelijk te maken met de duurzaamheid van het materiaal en het aanzicht dat een natuursteen raamdorpel aan uw gevel geeft. Het heeft uitstraling en staat een stuk chiquer dan bijvoorbeeld een houten of kunststof dorpel. Daarnaast is natuursteen ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk en neemt het geen vocht en vuil op. Dit is met een houten dorpel wel wat anders, aangezien deze lang niet in de buurt komen bij de levensduur van een dorpel van natuursteen. Daarnaast gaat hout rotten wanneer het niet goed in de lak zit, wat aardig in de kosten kan gaan lopen.

Natuursteen raamdorpels

Zoals gezegd zijn natuursteen raamdorpels de meest voorkomende keuze van dit moment. Bent u op zoek naar een raamdorpel van natuursteen, dan zijn er veel verschillende mogelijkheden. Allereerst zijn er verschillende kleurtinten waaruit u kunt kiezen. Zit uw kleur er niet tussen, dan kunt u het natuursteen zelf ook op de juiste kleur brengen. Doorgaans zijn natuurstenen raamdorpels grijs.

Naast de kleuren, zijn dorpels er ook in verschillende maten. Vaak zijn er standaard maten beschikbaar, waar u prima mee weg kunt komen. Mocht dit niet het geval zijn, dan zijn er natuursteen specialisten die uw dorpel geheel op maat kunnen leveren.


Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo