Minder houtrot door simpele kunststofblokjes

6 februari 2004 Bron: cobouw
Met twee simpele blokjes kunststof ter waarde van twintig eurocent per kozijn, is op jaarbasis ten minste acht miljoen euro aan houtrotschade te voorkomen.

Volgens Ton Hendrickx van EGS, een netwerk van zeven timmerfabrikanten, is met twee simpele kunststofblokjes veel houtrotschade te voorkomen. De timmerfabrikanten gaan de blokjes gratis toevoegen aan hun kozijnleveranties.

Econfix heet het redmiddel. Het is een geknikt blokje kunststof, dat als afstandhouder wordt geplaatst tussen de houten onderdorpel en de raamdorpelstenen. Het moet voorkomen dat tijdens het bouwproces de raamdorpelsteen direct tegen de dorpel wordt gemetseld, waardoor de onderzijde van het kozijn niet meer wordt belucht.

De paar millimeter speelruimte die de Econfix-blokjes geven, zijn volgens Hendrickx precies voldoende om vochtophoping tussen kozijn en dorpelsteen tegen te gaan en daarmee de gevreesde houtrot te voorkomen.

"De schattingen lopen uiteen, maar op basis van de schades die worden gemeld bij de Stichting Garantiefonds Timmerwerken, mag ervan worden uitgegaan, dat dit probleem minimaal 8 miljoen euro aan schades op jaarbasis oplevert,? aldus Hendrickx, die de stap van EGS nader toelicht met: ?Het Econfix-blokje kost tien eurocenten per stuk. De investering van twintig eurocent per kozijn hebben de EGS-timmerfabrieken graag over voor hun kozijn. Het voorkomt veel narigheid voor hun opdrachtgevers achteraf"
  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo