Nieuwbouw

Natuurpunt en Durabrik slaan handen in elkaar voor meer natuur

Natuurpunt en Durabrik slaan handen in elkaar voor meer natuur
© Natuurpunt
Het Gentse bouwbedrijf Durabrik gaat een samenwerking aan met Natuurpunt. Voor elke vierkante meter funderingsplaat van Durabrik, creëert Natuurpunt een vierkante meter natuur. Met deze langetermijnverbintenis tonen beide partners aan dat een duurzaamheidsbeleid verder gaat dan het energieverhaal van woningen.

Unicum in bouwsector

Joost Callens, CEO van Durabrik licht toe: “Bij Durabrik is het bouwen aan een duurzame toekomst een van onze prioriteiten. Met onze drie CSR-medewerkers en de samenwerking met Natuurpunt bouwen we onze doelstellingen verder uit. Dit initiatief past perfect binnen ons strategisch kader van duurzaamheid en dienstbaarheid. We zijn blij dat we als bouwbedrijf, samen met Natuurpunt, kunnen aantonen dat wonen hand in hand gaat met zorg voor het milieu.”

Natuurpunt en Durabrik slaan handen in elkaar voor meer natuur
Lieven De Schamphelaere voorzitter Natuurpunt, Katrien Beulens Schepen Milieu en Natuur (Aalst), Joost Callens CEO Durabrik en Rik De Baere van Natuurpunt - © Natuurpunt

Wat zijn de toekomstplannen?

Met deze langetermijnverbintenis tonen Durabrik en Natuurpunt aan dat duurzaamheid verder gaat dan goed isoleren en het plaatsen van zonnepanelen. Beide partners streven naar 20.000 à 30.000 vierkante meter natuurcreatie op een jaar. De financiële bijdrage die Durabrik levert zal Natuurpunt inzetten om natuurgebieden over gans Vlaanderen te voorzien van meer en betere natuur. Een eerste project ligt in het natuurgebied Kapellemeersen in Aalst. Natuurpunt zal hier een verwaarloosd perceel omvormen tot een natuurlijk bos met een bijhorend wandelpad. Bovendien zullen verschillende zonevreemde koterijen met een oppervlakte van 500 vierkante meter op termijn verwijderd worden.

Natalie Sterckx, woordvoerder van Natuurpunt verklaart: “We hopen met deze samenwerking aan te tonen dat bedrijven en natuurverenigingen samen kunnen zorgen voor een verstandiger ruimtelijk gebruik in Vlaanderen. Via dit project mikken we op 20.000 à 30.000 vierkante meter extra natuur per jaar, dit is ongeveer twee à drie voetbalvelden groot, telkens dichtbij de projecten van Durabrik. Op deze manier zorgen we voor een verbinding tussen de nieuwe natuur en de bewoners.”

Ook interessant