Isolatie

Na-isoleren van bestaande buitenmuren is hot item

Na-isoleren van bestaande buitenmuren is hot item
Met vier sessies over het na-isoleren van bestaande buitenmuren was mei voor NAV de isolatiemaand. Een hot item, want het onderwerp trok nagenoeg 1 100 architecten. Zij werden door professor Arnold Janssens (UGent) getrakteerd op een boeiend overzicht van de drie mogelijke technieken en hun specifieke karakteristieken: navulling van de spouw, binnenisolatie en buitenisolatie.

Uit een vergelijking voor eenzelfde vrijstaande modelwoning kwam spouwvulling als de meest kostenefficiënte oplossing uit de bus. Buitenisolatie biedt het voordeel dat de prestaties beter en het besparingspotentieel groter zijn. Het rooilijndecreet, dat kort werd voorgesteld, maakt die buitenisolatie in veel meer gevallen mogelijk. Binnenisolatie tenslotte is een interessante techniek voor een stedelijke omgeving en voor historische gebouwen waar niet aan de buitenzijde mag worden geraakt.

In een tweede deel belichtte ingenieur-architect Koen Willem een aantal nieuwe isolatieoplossingen van Xella, Isover, Rockwool, Knauf, Sto, Recticel Insulation en Foamglas. Speciale aandacht ging naar de vele details en de manieren om koudebruggen te beperken. In deel drie boog expert-architect Joost Beke zich over de praktijk. Werfbeelden over hoe het niet moet zorgden voor een luchtige noot in zijn overzicht van aandachtspunten. Na zijn presentatie was er ruimschoots tijd om, gesterkt door spijs en drank, na te praten en meer informatie te tanken op de infostands van de deelnemende fabrikanten.