Vastgoed

Na 1 juli meer woningen tegen vrije marktprijs verhuurd

Vanaf 1 juli 2011 worden er meer woningen tegen een vrije marktprijs verhuurd. Jan Fokkema, directeur van Neprom, de branchevereniging van projectontwikkelaars, verwacht dat in schaarstegebieden zoals Amsterdam commerciële verhuurders deze ruimte zullen benutten. Momenteel wordt het middensegment niet goed bediend in schaarstegebieden.

Fokkema acht het mogelijk dat in stedelijke gebieden kleine huurwoningen worden gebouwd. Volgens minister Donner (Binnenlandse Zaken) bevindt 45% van de huurwoningen zich boven de liberalisatiegrens terwijl dat bij nieuwbouwwoningen 60% is. In een brief aan de Tweede Kamer geeft Donner aan dat het nieuwe regime alleen geldt voor nieuwe huurcontracten. Het effect is alleen merkbaar bij woningen die reeds tegen de maximale huurprijs worden verhuurd. Dat is bij 150.000 huizen het geval.

De koepel van woningcorporaties Aedes is verheugd over de maatregel. Daardoor ontstaat meer ruimte om te investeren en wordt de doorstroming ondersteund. Daarnaast worden vraag en aanbod beter op elkaar afgestemd.

Gebaseerd op: Cobouw