Algemeen

NV Vandebos uit Alken wint 2de editie Builders Trophy

Een 10-tal teams van Limburgse bouwbedrijven bekampten elkaar zaterdag op vlak van teamwork, doorzettingsvermogen, spierkracht, efficiëntie en snelheid in de 2de editie van de Builders Trophy. Nv Vandebos Bouwonderneming uit Alken werd winnaar van deze editie. Bouwbedrijf Meekers uit Tongeren en Bouwwerken René Taels uit Herk-de-Stad eindigden op een respectievelijke tweede en derde plaats. Op vrijdag sleepte PROVIL uit Lommel de Builders Trophy bij de Limburgse bouwvakscholen in de wacht. De wedstrijden vonden plaats op de nieuwe site van het VDAB-opleidingscentrum te Bilzen en konden rekenen op de steun van de provincie Limburg en tal van partners actief in de Limburgse Bouwsector.

Onder het mom “Durft uw school of bouwbedrijf de uitdaging aan?” organiseerde de algemene en ruwbouwaannemers van BOUWUNIE Limburg op vrijdag 11 mei en zaterdag 12 mei 2012 de 2de editie van de Builders Trophy. Naast netwerking en een gezonde competitiegeest staan op Builders Trophy 2012 ook de typerende kenmerken van een goed bouwteam centraal, zoals o.a.: vakkennis, teamwork, doorzettingsvermogen, spierkracht en efficiëntie.


Vrijdag sleepte PROVIL uit Lommel de Builders Trophy bij de Limburgse bouwvakscholen in de wacht

BOUWUNIE Limburg Algemene en Ruwbouwaannemers wil met deze wedstrijd inspelen op de actuele problematiek van instroom en doorstroming van jongeren in en uit het bouwonderwijs naar de sector en wil hiermee het beroep van bouwvakker als knelpuntberoep promoten. “Net als in andere arbeidsintensieve sectoren dreigt in de bouw in de komende jaren een tekort aan vaklieden te ontstaan, zowel in kwantitatieve maar zeker ook in kwalitatieve zin. Vacatures worden moeilijker vervulbaar en blijven langer openstaan. “Deze negatieve ontwikkeling wordt door de bouwwereld als grootste gevaar gezien voor de eigen sector”, aldus Davy Maesen, coördinator bij BOUWUNIE Limburg.

Daarnaast stroomt in de bouwsector in de komende vijf tot tien jaar een grote groep aan werknemers van 50 jaar en ouder uit. Met deze uitstroom van arbeidskrachten gaat ook veel kennis en ervaring verloren. In vergelijking met Vlaanderen heeft Limburg een groter aandeel oudere bouwvakarbeiders en een kleiner aandeel jongere bouwvakarbeiders. Uit kerncijfers van FBV-Studiedienst blijkt dat in 2011 24% van alle arbeiders in de Limburgse bouwsector ouder is dan 50 jaar. Terwijl dit in Vlaanderen slecht 21% bedraagt.

De bouwsector aantrekkelijker maken aan de instroomkant blijft dus de boodschap !

Op vlak van instroom tellen we in Vlaanderen een daling vast van 26% t.o.v. vorig schooljaar, terwijl deze in Limburg slechts 14% bedraagt (bron: cijfers kerndienst FVB- studiedienst), vervolgt Davy Maesen. BOUWUNIE Limburg hecht dan ook veel belang een aan goede samenwerking met de Limburgse bouwvakscholen. Builders Trophy 2012 speelt hier alvast op in en zet bovendien het beroep van bouwvakker extra in de kijker, met dit jaar extra aandacht voor het aspect vakmanschap.
Build for Life