Vastgoed

NMa bezorgd over kartelvorming vastgoedfinanciering

Het aantal spelers op de kapitaalmarkt voor commercieel vastgoed is dusdanig uitgedund dat het gevaar op kartelvorming de kop op steekt. Dit concludeert Henk Don van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) op grond van een sectorstudie van onderzoeksbureau SEO.

Volgens Don zijn de overstapmogelijkheden van kredietafnemers beperkt, waardoor aanbieders de financieringsvoorwaarden kunnen dicteren. Met name bij zogeheten syndicaatleningen, waarbij meerdere financiers samen een lening verstrekken, is er nauwelijks concurrentie op de markt. Volgens de NMa had ING in 2009 bijna de helft van de markt in handen, terwijl dat 4 jaar geleden nog maar 25% was. ING wordt op de voet gevolgd door FGH Bank (Rabobank), dat zijn marktaandeel in die periode zag groeien van 18% naar 23%. In 2009 waren ook de Haagse zakenbank NIBC (8%), SNS Property Finance (6%) en ABN Amro (6%) actief op de markt.

De dominante positie van de banken is het gevolg van de buitenlandse partijen die zich vanwege de bankencrisis uit de markt voor commercieel vastgoed hebben teruggetrokken in hun thuismarkten, waar zij beter zicht hebben op de risico`s. De NMa zegt niet dat er daadwerkelijk sprake is van kartelvorming, wel dat de sector zo intransparant is dat een diepgravende analyse moeilijk is.

Gebaseerd op: Het Financieele Dagblad