Nieuwbouw

NL: Veel te weinig koophuizen door bouwvertraging

Bijna de helft van alle nieuwbouwprojecten in Amsterdam loopt vertraging op, wat de belangrijkste reden is waarom het aantal koopwoningen veel minder groeit dan de gemeente wil.

In 2003 werd ruim 21 procent, 80.000 van de 375.000, van de Amsterdamse voorraad bewoond door particuliere huiseigenaars, tegen zeventien procent vier jaar ervoor. Als de huidige trend van een toename van een procent per jaar zich doorzet, dan bestaat in 2010 maar 28 procent van de Amsterdamse woningvoorraad uit een 'eigen huis', zeven procent onder de 35 die de gemeente zich tot doel heeft gesteld.

Het oponthoud in de nieuwbouw verschilt per stadsdeel. Westerpark springt in het oog door de hoogste vertraging per woning, gemiddeld 14,6 maanden. Daartegenover staat stadsdeel Zuidoost waar gemiddeld géén vertraging per woning is en waar er soms zelfs eerder dan de plandatum wordt opgeleverd. In ruim twintig procent van alle gevallen ligt de oorzaak in de verkoopproblematiek, aldus onderzoekers van het Ontwikkelingsbedrijf Gemeente Amsterdam. De start van de bouw van zeker 53 van de 555 nu lopende projecten is verder uitgesteld, omdat verkoop tegenviel. Ontwikkelaars zetten in deze gevallen, waar niet meer dan zestig tot zeventig procent wordt voorverkocht, de projecten stil.

Westerpark heeft zijn twijfelachtige koppositie te danken aan het project Spaarndammerhout, waar het stadsdeel gerechtelijke procedures over geluidsoverlast verloor van het bedrijf Cargill. De Raad van State heeft het bestemmingsplan zelfs vernietigd, zodat het totale project al minimaal 1,5 jaar is vertraagd. Ook in Amsterdam-Noord is de vertraging opgelopen tot gemiddeld bijna een jaar.

Volgens woordvoerder Leo Bontje is daar een duidelijke verklaring voor. " Wethouder Stadig heeft vorig jaar een oproep gedaan aan diverse stadsdelen om bepaalde projecten bewust te vertragen vanwege de slechte economie. Daar hebben wij op gereageerd door onder andere de projecten aan de Van Hasseltweg, de bouw aan de Noordelijke oever en de NDSM-werf tot 2010 te vertragen." Stadsdeel Zuidoost leverde het afgelopen jaar juist opmerkelijk snel op. Volgens voorlichtster Lune Renardel is dat dankzij het meerjarenplan dat Zuidoost afsloot met woonstichting Rochdale. "Door dat meerjarenplan zijn er afspraken gemaakt die vastliggen. We hoeven dus niet meer tussentijds te onderhandelen. Daarnaast bouwen wij in een goede prijs-kwaliteitverhouding. De woningen zijn niet te duur en dus ook nog goed te verkopen." De tegenvallende verkoop van huurwoningen is de andere oorzaak voor de magere groei van het particuliere woningbezit. Dat is weer te wijten aan het feit dat veel Amsterdammers 'scheefwonen' in een huurhuis dat eigenlijk voor de lagere inkomens is bedoeld.