Vastgoed

NL: Trage oplevering oorzaak woningschaarste

Het tekort aan woningen in Nederland is te wijten aan de trage oplevering van nieuwbouw in grootschalige Vinexwijken. Dat meldt De Volkskrant. Gemeenten en projectontwikkelaars hebben eind jaren negentig te lang de tijd genomen om nieuwe woonwijken te ontwikkelen. Zij pasten hun plannen na 2002 bovendien langzaam aan toen de verkoop van dure woningen stagneerde. Dat constateert het Ruimtelijk Planbureau in het maandag verschenen rapport Woningproductie ten tijde van Vinex.

Woonwijk
Bij de woonwijk IJburg in Amsterdam is sprake van de grootste vertraging; in 2004 waren van de 12 duizend beoogde woningen pas 562 huizen opgeleverd. Maar ook in grote Vinexlocaties als Leidsche Rijn (Utrecht), Vathorst (Amersfoort) en de de Waalsprong (Nijmegen) bleef de woningbouwproductie ver achter bij de planning.

Beleidswijzigingen
Het Ruimtelijk Planbureau wijt de trage woningbouw aan de rigoureuze beleidswijzigingen begin jaren negentig. De rijksoverheid delegeerde de verantwoordelijkheid voor woningbouw naar gemeenten. Maar de gemeenten bleken niet berekend op hun nieuwe taak en namen lang de tijd voor het opstellen van bouwplannen.