Algemeen

NL: Tien nominaties voor Nationale Renovatieprijs

Op de Nationale Renovatiedag op 17 juni wordt de Nationale Renovatie Prijs (NRP) 2003 uitgereikt. Op de Bouwbeurs zijn de tien projecten bekendgemaakt die zijn genomineerd.

Voorzitter van de jury prof.ing. A.F. Thomsen maakte gisteren op de Bouwbeurs de tien projecten bekend die zijn genomineerd voor de Nationale Renovatie Prijs (NRP) 2003. Voor de categorieën Woningbouw Renovatie en Utiliteitsbouw koos de jury elk vier genomineerden en voor de categorie Woningbouw Herbestemming twee.

NRP houdt de spanning er lang in. Tot 20 december konden renovatieprojecten uit de periode oktober 2000 tot 1 oktober 2002 worden ingeschreven. Nu de nominaties bekend zijn gemaakt, is het wachten nog op de definitieve prijsuitreiking op 17 juni tijdens de Nationale Renovatiedag.
In de Categorie Woningbouw Renovatie kreeg de Siersteenlaan in de wijk Vinkenhuizen te Groningen een nominatie. Voor Vinkenhuizen is een stedenbouwkundig plan gemaakt met als doel meer openheid, duidelijker scheiding privé/openbaar, oplossen voor- en achterkantproblematiek en aanbrengen woningdifferentiatie. De tweede genomineerde is Stulemeijer-II in Rotterdam. Bij dit project is gekozen voor een ingrijpende renovatie en reconstructie van van het complex. De derde genomineerde is Huize Patrimonium in Amsterdam. Het bejaardentehuis stond in 1996 op de nominatie voor sloop. Na vooronderzoek is besloten de aanleunwoningen te slopen en Huize Patrimonium te benutten voor hergebruik. De vierde nominatie is Osdorperhof, Amsterdam. De Osdorperhof was een traditioneel bejaardenhuis met kleine kamers dat niet meer voldeed. Doelstelling van het project was het reageren op het grote tekort op de markt van moderne en ruime woningen voor zelfstandig wonende ouderen.
In de categorie Woningbouw Herbestemming wees de jury twee genomineerden aan. De eerste betreft Landgoed Hagevoort in Almere. De graansilo Hagevoort is een robuust en opvallend gebouw in het polderland en een van de oudste gebouwen in de omgeving. Hoewel de graansilo binnen het verstedelijkte gebied inmiddels overbodig is, heeft men nadrukkelijk besloten het gebouw vanwege de historische waarde te behouden. Het tweede genomineerde project is Maison d’Essence in Zaandam uit 1929. Het gebouw was oorspronkelijk een fabriek van geur- en smaakstoffen. Het gebouw is een jong Rijksmonument, ontworpen in de stijl van de Nieuwe Zakelijkheid.

Zuiderbad
De derde categorie betreft Utiliteitsbouw. Hiervoor ontving het Zuiderbad in Amsterdam een nominatie. Het project ontving de nominatie omdat het zwembad na restauratie onderhoudsarm is, geheel voldoet aan de huidige eisen en daarbij zijn vroegere allure heeft behouden. De tweede genomineerde is Laurentius Schrijnenhuis in Heerlen. Het gebouw van architect Frits Peutz dateert uit 1933 en diende oorspronkelijk als retraitehuis. Het is nu een jong monument waarvan de architectuur aansluit bij de stijl van het Nieuwe Bouwen.
Derde en vierde genomineerden zijn de Van Nelle Ontwerpfabriek en Kamer van Koophandel beide in Rotterdam.
Build for Life