Algemeen

NL: Startschot voor Scholenbouwprijs 2004

School en samenleving. Dat is het thema van de zevende scholenbouwprijs die het ministerie van OCenW uitschrijft voor alle nieuw- en verbouwprojecten in het primair en voortgezet onderwijs. Het thema vraagt aandacht voor het groeiende belang van de plek en de uitstraling van het schoolgebouw in de omgeving. De prijzen worden medio december uitgereikt door onderwijsminister Maria van der Hoeven.

Het thema ‘school en samenleving’ is gekozen omdat scholen steeds meer inspelen op mogelijke relaties met de omgeving. De school als plek waar een belangrijke maatschappelijke activiteit wordt aangeboden, krijgt daarbij een centrumfunctie. Vaak in combinatie met andere maatschappelijke activiteiten in hetzelfde gebouw of in de omgeving. Essentieel voor de Scholenbouwprijs 2004 is de zichtbare plek die de school inneemt in de samenleving. Een veilige, uitnodigende plek waar gebruikers bij elkaar komen om te leren en te ontmoeten. De opdrachtgever moet in de programmering van het gebouw die relatie ook zichtbaar hebben gemaakt.

Tot 1 februari kunnen architecten via www.scholenbouwprijs.nl projecten aanmelden voor de Scholenbouwprijs 2004. Na inschrijving presenteren de deelnemers hun project uitgebreid op deze website. Een deskundige jury nomineert acht projecten die in september persoonlijk worden bezocht en beoordeeld. Medio december zijn de winnaars bekend. In aanmelding komen projecten die tussen 1 juli 2002 en 1 augustus 2004 zijn gerealiseerd voor een minimaal bouwbudget van 300.000 euro. De prijzen: een eerste prijs voor het primair onderwijs, een eerste prijs voor het voortgezet onderwijs, een vernieuwingsprijs en een eervolle vermelding.
Build for Life