Algemeen

NL: Schrikbarend tekort aan metselaars in het noorden

Het Noorden van Nederland kampt met een groot tekort aan metselaars. Vooral in Friesland is de belangstelling voor het vak gering. Dat blijkt uit informatie van landelijk opleidingsbedrijf Bouwradius en het Friese samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouw.

Ondanks de economische malaise zijn er nog steeds metselaars nodig. Het aantal metsellieden is de afgelopen jaren in het Noorden sterk teruggelopen.

Van de 1100 vakkrachten die de provincie Friesland in 1996 nog telde, waren er drie jaar geleden 925 over. De toekomstverwachtingen zijn somber. Als de interesse voor het beroep blijft afnemen, zal het aantal metselaars in 2006 met 30 procent zijn afgenomen. Als dat scenario werkelijkheid wordt, werken er nog slechts 760 van zulke vakkrachten in Friesland. “Volgend jaar kan de economie en dus de bouw, best weer aantrekken. En dan moet je voldoende metselaars paraat hebben”, aldus B. Jager, bestuurslid van de Vereniging voor Opleiding van Bouwpersoneel(VOB).
Dat neemt niet weg dat het samenwerkingsverband momenteel een aantal leerlingen op het reservebankje heeft zitten. Zij leren in de werkplaats van het bedrijf metselen en zodra er bij een van de aangesloten aannemers een plaatsje is, gaan ze daar aan de slag.
Het tekort aan metselaars openbaart zich dit jaar niet voor het eerst. Vier jaar geleden begon het samenwerkingsverband samen met Bouwradius een campagne om nieuw personeel te werven. “We hebben zo’n honderdvijftig reacties gehad”, zegt mevrouw A. de Boer van Bouwradius. “Ongeveer tien procent van de belangstellenden is ook aan de slag gegaan binnen het metselaarsvak.”
De Boer is tevreden over het aantal gegadigden. Niettemin valt de daadwerkelijk instroom tegen. “Dat komt omdat we ons op een breed publiek hebben gericht. Het ging ons niet alleen om jongeren, maar ook om zij-instromers. Veel belangstellenden uit die groep besluiten uiteindelijk toch iets anders te gaan doen.”
De wervingscampagne is ook op dit moment nog gaande en richt zich nu vooral op jongeren.
Volgens F. de Jong, directeur van de Praktijkopleiding Bouw in Leeuwarden, valt de belangstelling tot nog toe tegen. “We hebben nu zo’n vijftien aanmeldingen gehad. Dat is weinig. Maar daar staat tegenover dat we actie pas is begonnen. Ik verwacht dat de komende tijd meer jongeren zich gaan aanmelden.”
Build for Life