Algemeen

NL: Ruurlo krijgt 4 domotica woningen

Het Brinkerink van de Borculose Hamergroep verrijst eind 2003 op de hoek van de Borculoseweg-Eikenlaan in Ruurlo. Het zijn 4 flexibele woningen voor jong en oud met daarin diverse technische snufjes. Rolf Winter van de Hamergroep is zeer enthousiast over dit project, dat volgens hem uniek is voor de regio.
Details over het project kan Winter nog niet geven, want “oppervlakte en inrichting zijn klantspecifiek”. “Maatwerk” en “de woonwensgedachte van de klant” vormen met het sleutelwoord domotica - een samenvoeging van domus (huis) en telematica (telecommunicatie-informatica) – de kern van het project. Door bepaalde aanpassingen in de meterkast kunnen de meest uiteenlopende handelingen worden geautomatiseerd. Dat varieert van het activeren van bewegingssensoren (ter beveiliging van de woning en/of het in- of uitschakelen van licht) tot het automatisch bedienen van de zonwering én van het aansturen van complete multimediasystemen tot het aansturen van het koffiezetapparaat op afstand.

Basispakket
De vier woningen, waarvan er één vrijstaand is en het andere een pand met daarin drie riante appartementen, gaan volgende week in de verkoop. De twee bovenappartementen kosten ongeveer 230.000 euro. De benedenwoning gaat voor pakweg 355.000 van de hand en de vrijstaande woning voor circa 325.000 euro. De Hamergroep biedt voor die prijzen een basispakket waarin bijvoorbeeld het automatisch openen van de garagedeuren en de monitor om te kijken wie er aanbelt thuishoren. Alle extra's, zoals een totaal lichtplan, zijn optioneel en hebben een eigen prijskaartje, dat boven op de aankoopprijs komt. “De modules, die achter de bediening vanuit de meterkast liggen, worden afzonderlijk gekocht”, legt Winter uit. “Dat zijn bijvoorbeeld de modules zonwering of licht.” De zonwering gaat automatisch omhoog of omlaag, op basis van zonneschijn en windkracht. Airconditioning en verwarming zijn voor iedere kamer afzonderlijk instelbaar, eventueel gekoppeld aan het seizoen en de buitentemperatuur. Ook de verwarmingsstand kan automatisch lager gezet worden bij langdurige afwezigheid in de kamer. En al deze aspecten ook gewoon met de hand te bedienen. Winter: “Je kunt het ook altijd aanpassen. Het is niet star. Je kunt zelfs inbellen op je meterkast en melden dat je over dertig minuten thuiskomt. Vervolgens begint de woning zich alvast op te warmen.” In de bouwwereld wordt veelal de term “levensloopbestendige woning” gebruikt, want niet alleen dankzij domotica, maar ook door de inrichting van de woningen - de woningen worden drempelloos – de bewoners in principe tot hun dood kunnen blijven wonen. Ze krijgen brede deuren en dito trappen en een badkamer beneden. De woning is daarmee rolstoelvriendelijk uitgerust.

Doelgroep
Ruurlo kent een tekort aan starterswoningen, maar ook aan seniorenwoningen. De Hamergroep mikt op senioren 50+ voor de benedenwoning en de vrijstaande woning. “In de 2 bovenwoningen komen waarschijnlijk jonge gezinnen”, denkt Winter. Hij denkt niet dat de woningen te duur worden, omdat deze aangeboden worden met daarin inbegrepen de prijs voor de technische snufjes. “De eerste advertentie heeft overweldigende reacties opgeleverd”, zegt Winter enthousiast. “We hebben tientallen reacties gekregen uit Ruurlo en omgeving. Zelfs uit Rijswijk is er een reactie gekomen.” Wellicht komt er een vervolg op het project. “Maar niet op die plek, want dat kan niet. Daar is geen ruimte voor”, lacht Winter. Als alles volgens plan verloopt, kan de bouw komend voorjaar beginnen. De oplevering staat voor eind 2003 gepland.
Build for Life