Vastgoed

NL: Minder huisuitzettingen

Het aantal uitzettingen is dit jaar minder dan in de jaren daarvoor, zo blijkt uit een onderzoek dat Intrum Justitia, een groot incassobureau, afgelopen maanden onder 170 woningcorporaties heeft uitgevoerd. Bovendien blijkt dat 'financiële problemen' bij de huurder veruit de belangrijkste reden is voor het te laat betalen van de huur.

Het afgelopen jaar zijn 27.000 vorderingen op huurders langs gerechtelijke weg geïncasseerd. Uiteindelijk leidden 5.000 daarvan tot daadwerkelijke uitzetting van de huurder.

Ondanks dat uit het onderzoek blijkt dat steeds meer huurders in financiële problemen komen, neemt het aantal huisuitzettingen steeds verder af. In 2002 was er nog sprake van 5.300 huisuitzettingen vanwege huurachterstanden (5.600 in 2001).

De vereniging van woningcorporaties Aedes constateerde dit in haar eigen onderzoek naar huurachterstanden en huisuitzettingen bij woningcorporaties. Het preventieve incassobeleid van woningcorporaties om huurachterstanden te beperken en daar waar ze toch ontstaan snel in te grijpen, heeft zijn effect.

Volgens Intrum Justitia hebben corporaties een belangrijke rol in het verbeteren van het betaalmoraal van huurders en het vroegtijdig signaleren van financiële problemen. Aedes pleit al langere tijd voor een centrale schuldenregistratie. Centrale registratie van schulden vergelijkbaar met de bestaande kredietregistratie via BKR in Tiel zou voor veel corporaties een uitkomst zijn. Zo kan dan aan huurders met eerdere huurschuldproblemen een aangepast huurcontract worden aangeboden.