Algemeen

NL: DSM-terrein wordt omgebouwd tot woonwijk

De bodemsanering van het zwaar vervuilde terrein van de voormalige kininefabriek van DSM in Maarssen wordt een uitdaging voor ingenieursbureau Aveco de Bondt en KWS. G. Hoek, projectcoördinator van Aveco de Bondt en J. Olde Kalter, directeur van KWS houden zich, namens Kondor Wessels Projecten, bezig met de voorbereiding en uitvoering van de sanering.

Het terrein is verdeeld in een noordelijk en een zuidelijk gedeelte. De rivier de Vecht zorgt voor de natuurlijke scheiding. Recreatievaartuigen op de Vecht, vissers aan de kant, weilanden en fietsers; het gebied is een uitgaanstip van organisaties als de ANWB. En daarin bevindt zich het zeventien hectare grote terrein, dat uiteindelijk van de bestemming zware industrie, categorie 5, moet worden herontwikkeld tot woningbouwlocatie.

Op het noordelijke terrein, ongeveer 8 hectare groot, bevindt zich de voormalige circa 9 meter diepe ontgronding die is opgevuld met 120.000 kuub Ampas. Dit organisch materiaal is het afvalproduct uit de kinineproductie en bevat hoge concentraties tolueen.

Door jarenlange grondwateronttrekking door DSM en de absorberende werking van het materiaal, is de verontreiniging beperkt gebleven tot het gebied van de ontgronding. “Op dit moment doen wij nader onderzoek naar de eigenschappen en afzetmogelijkheden van ampas. Hierbij kijken wij onder andere naar de brandbaarheid en composteerbaarheid van het materiaal”, zegt Olde Kalter.

Kadewand
Het zuidelijk gelegen terrein is eveneens ernstig verontreinigd. Hier ligt ruim 200.000 kuub materiaal dat is verontreinigd met aromatische koolwaterstoffen en chloorbenzenen. Een bijkomend probleem is dat de verontreiniging plaatselijk voorkomt tot 6,5 meter diepte en ook nog eens tegen de rivier de Vecht aanligt. Het ontgraven tegen de kadewand betekent een zeker risico.

“Wij werken in een bouwteam waarin alle specialisaties zijn vertegenwoordigd. In de projectgroep Infra zitten Kondor Wessels Projecten KWS, ingenieursbureau Aveco de Bondt en Pongers Precisiesloop, waardoor de voorbereiding en uitvoering goed op elkaar worden afgestemd”, verklaart Hoek.

Het plan voor de sanering is op hoofdlijnen zo goed als gereed. Uitgangspunt is een substantiële ontgraving van de verontreiniging en deze zoveel mogelijk ter plaatse reinigen. “Op dit moment vindt intensief overleg plaats met de provincie. Daarnaast zijn wij bezig met het zoeken naar verdere optimalisaties en de uitvoering van pilotproeven die moeten uitwijzen of er efficiëntere manieren van saneren zijn. We willen toch die grond zo snel mogelijk gaan bebouwen”, stelt Hoek. Het streven is begin volgend jaar te starten met de sanering.

Op dit moment wordt in opdracht van DSM al wel een begin gemaakt het slopen van de gebouwen. DSM heeft ter voorbereiding hierop alle op het terrein aanwezige leidingen en installaties gereinigd van chemicaliën. Aveco de Bondt heeft inmiddels de gebouwen geïnspecteerd op asbest. Dat zal eerst worden verwijderd, waarna de demontage van de installaties volgt. Vervolgens zullen alle gebouwen volledig worden gesloopt, met uitzondering van het monumentale gebouw waarin de directie van DSM zat.

De sloop zal vooralsnog alleen bovengronds, tot op maaiveldniveau, plaatsvinden. De ondergrondse sloop van de gebouwen wordt afgestemd op de uit te voeren bodemsanering. De verwachting is dat de sloopwerkzaamheden tot medio december duren.
Build for Life