Algemeen

NL: Bouwsector moet regie houden over veilen

Het wordt hoog tijd dat er regels komen voor elektronisch aanbesteden en veilen. Daarbij moet de bouw zelf het voortouw nemen en niet lijdzaam afwachten waarmee opdrachtgevers komen.

De angst voor veilingen zit diep bij aannemers, zo bleek op een bijeenkomst van de afdeling Brabant-West van BouwNed. Een ongekende opkomst van leden die hoopten van de deskundigen wat meer te horen over het fenomeen.

Angst voor hogere aanbestedingskosten, lagere prijzen en vooral wantrouwen ten opzichte van opdrachtgevers voerden duidelijk de boventoon.
Momenteel, zo gaf A. Doggen van het Adviescentrum Aanbestedingen B&U toe, is er inderdaad een gebrek aan helderheid over elektronisch zakendoen in de bouw. In de nieuwe Europese Richtlijn staat het nodige over elektronisch veilen. Zo mag een veiling niet worden misbruikt, mag concurrentie er niet door worden uitgeschakeld en mogen opdrachten niet zomaar worden gewijzigd. Nadeel hiervan is wel dat die regels hoogstwaarschijnlijk alleen voor overheidsopdrachtgevers gaan gelden en niet voor particuliere opdrachtgevers.

Digitale notaris
Maar, klonk het verontrust uit de zaal, wie controleert dat dan? Bijvoorbeeld dat een opdrachtgever zelf mee gaat bieden om de prijs lager te krijgen. Een oplossing zou een digitale notaris kunnen zijn of een officiële veilingmeester.
Prijsdruk is een ander fenomeen waarvoor menigeen zijn hart vasthoudt. Net als bij een gewone veiling of beter nog een casino waar de echte gokker altijd hoopt bij de volgende draai van het roulettewiel zijn verlies goed te maken, dreigt het gevaar dat een aanbieder te laag komt te zitten.

Bodemprijs
Ook hiervoor hadden de aanwezige deskundigen een oplossing. Bepaal van tevoren je bodemprijs en ga daar dan niet onder, was nog de meest gehoorde. In een proef met veilen heeft de Rijksgebouwendienst (RGD) dat overigens al toegepast. De RGD liet aannemers van tevoren een bodemprijs bepalen. Als die is bereikt, kunnen ze niet meer lager, al zouden ze dat willen.
Voor de deskundigen was het duidelijk. Onbekendheid met het fenomeen is één ding, het gebrek aan transparantie nog veel erger. Advocaat W. Heijltjes vond dan ook dat er een standaardreglement moet komen voor elektronisch aanbesteden en elektronisch veilen. Maar dat kunnen individuele bedrijven niet alleen. Daarvoor hebben ze hun brancheorganisatie nodig.
Een alternatief is een wildwest laten ontstaan en vervolgens het de rechter maar uit te laten zoeken. Dat kan volgens de jurist sneller werken dan regeltjes maken.
Build for Life