Algemeen

NL: Bouwfraude pas volgend jaar voor de rechter

Het Openbaar Ministerie kan niet eerder dan in de loop van volgend jaar de eerste bouwfraudezaken voor de strafrechter brengen. Dat heeft woordvoerder W. de Bruin van het landelijk parket bevestigd.

Het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) en de Rijksrecherche, beiden belast met het opsporingsonderzoek naar de bouwfraude, verwachten op 1 oktober van dit jaar klaar te zijn met het verzamelen van bewijsmateriaal.

Vervolgens moeten de officieren van justitie van het landelijk parket het metersdikke dossier nog doorspitten en bepalen of het zin heeft de zaken voor de rechter te brengen.
“Dan is het al snel volgend jaar voordat de eerste zittingen plaatsvinden”, aldus De Bruin.
Justitie heeft tot dusver altijd aangegeven medio dit jaar haar onderzoek te zullen afronden. Volgens De Bruin is uitloop ontstaan vanwege “de omvang van het onderzoek” en niet, zoals ook wel is gesuggereerd, vanwege problemen rond de bewijsvoering.
“Bij de start van het onderzoek eind 2001 is een enorme hoeveelheid administratie in beslag genomen. Dat kost veel tijd en energie om door te nemen. Dit jaar zijn er getuigen gehoord en verdachten aangehouden. Ook dat levert informatie op die moet worden bestudeerd. De opleverdatum is daardoor wat opgeschoven.”

Corruptie
Het justitieonderzoek concentreert zich op acht bouwprojecten en vier grote bouwondernemingen. Welke wil De Bruin niet zeggen. Hij benadrukt wel dat behalve bedrijven ook vertegenwoordigers van bedrijven als verdachten zijn aangemerkt en dus kunnen worden vervolgd. De verdenkingen behelzen oplichting, valsheid in geschrifte, overtreding van de wet economische mededinging, belastingfraude en omkoping van ambtenaren. Ook worden twaalf ambtenaren van corruptie verdacht.
In de afgelopen anderhalf jaar arresteerde justitie zes ambtenaren en zeventig personen uit de bouwwereld. Onder hen H. Koop, eigenaar en naamgever van de Koop Groep, drie divisiedirecteuren van Heijmans, zes medewerkers van KWS en een werknemer van BAM. Of die vier bouwconcerns ook tot de hoofdverdachten behoren, wil het OM niet zeggen.
De Bruin sluit niet uit dat komende week, voor de afronding van het dossier, nog getuigen zullen worden gehoord.
Justitie richt zich op ‘slechts’ acht bouwprojecten omdat de capaciteit ontbreekt alle zeshonderd projecten uit de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem te onderzoeken. Bij het OM zijn dertig rechercheurs, accountants, juristen en analisten vrijgemaakt voor het onderzoek naar bouwfraude. De acht zaken zijn geselecteerd op haalbaarheid, omvang, representativiteit en ouderdom. Ook is rekening gehouden met de soort overheid die benadeeld is en de percentages van ophoging.
Build for Life