Algemeen

NL: Bouw onveiliger en ongezonder

De bouwsector is in een jaar tijd onveiliger én ongezonder geworden. Het aantal dodelijke ongevallen verdubbelde bijna en de groep bouwvakkers met gezondheidsklachten nam flink toe. Dit blijkt uit de nieuwste ongevallen- en verzuimcijfers van Arbouw.

Algemeen directeur Cees van Vliet van Arbouw is erg geschrokken van de resultaten. De bouw was in voorgaande jaren juist veiliger geworden. Hij wil dat alle bouwpartijen de cijfers zien als stimulans om nog harder te knokken. Dit meldt Cobouw.

Vergrijzing
Als belangrijkste oorzaak van de onveiligheid wordt het toegenomen werktempo en de vergrijzing van het bouwpersoneel genoemd. Van Vliet ziet ook het groeiende aantal zelfstandigen, buitenlanders en illegalen als oorzaak. Die mensen beschikken volgens hem niet over een gedegen vakopleiding, waardoor een groter risico aanwezig is.

Voorlichting
De werkgevers zijn volgens Van Vliet ook voor een deel schuldig. Zij geven onvoldoende voorlichting over veilig werken. Bij 30 procent van de ongelukken was dat vorig jaar het geval. In 40 procent van de arbeidsongevallen zijn bovendien geen maatregelen getroffen om herhaling te voorkomen.

Arbocatalogus
Arbouw wil nu een arbocatalogus opstellen voor de bouwplaats. Daarin moet een overzicht komen van alle risico’s en bijpassende oplossingen. Verder vindt Van Vliet dat architecten bij het ontwerp meer rekening moeten gaan houden met de arbeidsomstandigheden. Ook moet de controle worden verscherpt.
Build for Life