Algemeen

NL: Bouw misbruikt faillissementen

Eén op de drie faillissementen in de bouw deugt niet. Dat beweert districtsbestuurder E. Bouwers van FNV Bouw.

Districtsbestuurder E. Bouwers van FNV Bouw hoopt dat de invloedrijkere rol van de curator en de voorgestelde sancties van minister Donner (justitie) tegen misbruikers van faillissementen hun vruchten zullen afwerpen. “Het gaat in Nederland om miljarden die niet terechtkomen waar ze horen, namelijk bij schuldeisers of het personeel”, aldus Bouwers.

Bouwers schetst een schemerwereld in de bouw waarin de concerndirectie bewust een slecht draaiende bv failliet laat gaan. Vervolgens kan slechts een beperkte groep aan de slag bij de gezonde bv’s en komen de oudere en gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemers op straat te staan. Zo komen de bedrijven op een goedkope manier van overtollig personeel af.
FNV Bouw verwacht deze of volgende week een uitspraak van de Almelose rechtbank over de schadeloosstelling van 61 (ex-) werknemers van het voormalige Holterman Vlechtwerken uit Markelo. De vakbond heeft een rechtszaak tegen het concern Holterman Wapeningsstaal aangespannen om achterstallig loon terug te krijgen.

Tonnen
De salarisachterstanden variëren vanaf oktober en december vorig jaar. Het gaat in totaal om tonnen euro’s. Het exacte bedrag weet districtsbestuurder E. Bouwers van FNV Bouw niet. Uitkeringsinstantie UWV vond het faillissement ondeugdelijk en weigerde de uitkeringen te verstrekken. “Vorig jaar is de bv zonder medeweten van het personeel voor het symbolische bedrag van één euro verkocht aan een ondernemer met belangen in Amerika die vervolgens zes weken na de verkoop het bedrijf failliet liet verklaren”, legt Bouwers uit. “Het personeel wist niet beter dan dat het voor Holterman werkte, totdat op 1 januari van dit jaar duidelijk werd dat Holterman Vlechtwerken al was verkocht.”
Na de verkoop heeft Holterman Wapeningsstaal 40 medewerkers binnen andere bv’s van het bedrijf herplaatst, maar voor circa 20 mensen was geen plek meer. De nieuwe eigenaar Hove zou voor werk zorgen, maar toen dat niet lukte werd de stekker eruit getrokken. Volgens directeur Holterman was de verkoop van Holterman Vlechtwerken onafwendbaar. “Ik kan geen werk aanbieden aan mensen dat niet door de klant wordt terugbetaald. Had ik dat wel gedaan, dan had ik over een halfjaar het faillissement voor het gehele bedrijf kunnen aanvragen.”
Build for Life