Architectuur

NAV begeleidt jaar lang architecten met uiteenlopende ambities

NAV begeleidt jaar lang architecten met uiteenlopende ambities
Dit najaar gaf NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, het startschot van twee verschillende begeleidingstrajecten voor architecten. Jonge ontwerpers krijgen begeleiding op maat tijdens een kakelverse editie van het peterschapsproject ‘a+A’. Daarnaast zag een nieuw concept het daglicht: het project ‘Schaalvergroting’ stuurt architecten met groeiplannen in de juiste richting.

Zowel beginnende architecten als ervaren architecten die aan uitbreiding denken kunnen dit academiejaar terecht op een specifiek peterschapsproject. Onder begeleiding van ervaringsdeskundigen (peters) wisselen ze gedachten uit. En dat tijdens maandelijkse bijeenkomsten, van september tot juni. Om zo kennis over te dragen van collega tot collega, zonder dat elke architect zelf het warm water hoeft uit te vinden.

a+A: uit de startblokken als architect

Het peterschapsproject ‘a+A’ is niet aan zijn proefstuk toe. Ook dit jaar leren stagiair-architecten er de typische hindernissen vlotter te nemen. De bijeenkomsten vinden plaats in Gent en behandelen een breed scala aan thema’s. Zo hebben deelnemers veel vragen over de stage zelf. Maar ook de mogelijkheden na de stage worden onder de loep genomen. Is een eigen bureau bijvoorbeeld noodzakelijk? En wat met de financiën?

Schaalvergroting

NAV zette dit jaar ook een nieuw begeleidingstraject op touw: ‘Schaalvergroting’. Hoe moet het verder wanneer het bureau het spreekwoordelijke plafond bereikt? Tijdens maandelijkse sessies in Gent en Antwerpen krijgen architecten tips en tricks om te bloeien met een minimum aan groeipijn. Waarop letten bij een aanwerving? Hoe gaat alles logistiek in zijn werk? Zijn er scenario’s voor als het even minder gaat?

Met de sessies in september, oktober en november achter de rug blikt NAV alvast tevreden terug op beide peterschapsprojecten. "Er is flink wat interactie tussen de deelnemers en de peters”, aldus projectcoördinator Hans Wynant. “Daaruit puren we telkens direct inzetbare praktijkinformatie”

‘a+A’ en ‘Schaalvergroting’ komen tot stand met de steun van het Agentschap Ondernemen en Vlaanderen in Actie.

Ook interessant