Architectuur

200 architecten vergapen zich aan mooiste werf van het land

200 architecten vergapen zich aan mooiste werf van het land
Op vrijdag 21 november bezochten NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, en het Facilitair Bedrijf met 200 architecten de werf van het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten Antwerpen (KMSKA). De 19de-eeuwse kunsttempel staat aan de vooravond van een metamorfose. De aanwezigen kregen de unieke gelegenheid om de sfeer op de werf op te snuiven. Ook de toekomstplannen werden door het Rotterdamse bureau KAAN Architecten uit de doeken gedaan.

Het museum op het Antwerpse Zuid bestond in 2010 exact 120 jaar. In al die jaren is het nooit verregaand verbouwd. Hoog tijd dus om het imposante pand om te vormen tot een modern museumgebouw van de 21ste eeuw.

Presentaties tijdens werfbezoek aan KMSKA
Presentaties tijdens werfbezoek aan KMSKA

In 2003 werd er een Open Oproep gelanceerd waarna het Rotterdamse bureau KAAN Architecten een masterplan ontwikkelde. Architect Dikkie Scipio kwam langs voor tekst en uitleg. Ook het Agentschap Facilitair Bedrijf, dat het projectmanagement verzorgt, en het KMSKA zelf zorgden voor extra omkadering.

De ‘mooiste werf van het land’ bracht 200 architecten op de been. Zij wisten het ambitieuze project volop te smaken. Bescheiden en spectaculair tegelijk moet dit museum het werk presenteren met dezelfde kracht als het 19de-eeuwse gebouw, zonder dat de architectuur zich opdringt ten koste van de kunsten. “Een indrukwekkende rondleiding”, getuigt NAV-directeur Kris Baetens.

Ook interessant