Architectuur

Claus en Kaan ontwerpen plan voor Antwerps museum

Het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten in Antwerpen heeft architectenbureau Claus en Kaan gevraagd een plan voor de renovatie en uitbreiding van het museum te maken. Het plan dient als draaiboek voor de ingrepen, die naar verwachting zo’n vijftien jaar in beslag zullen nemen.

Het negentiende eeuwse gebouw kampt met achterstallig onderhoud en ruimtegebrek. Zo is het de bedoeling dat aan de bestaande twaalfduizend vierkante meter oppervlakte, zesduizend vierkante meter zal worden toegevoegd. Uitgangspunt bij het plan van Claus en Kaan, is dat de renovatie en verbouwing vanaf de straat niet zichtbaar is, doordat de gevel intact blijft. Verder willen zij de verbouwing gefaseerd uitvoeren, zodat het museum tijdens de verbouwing open kan blijven.

Patio’s
In het gebouw bevinden zich nu zes patio’s, die ervoor zorgen dat het daglicht tot onderin het gebouw kan doordringen. Claus en Kaan stellen voor deze patio’s op te vullen en met elkaar te verbinden, zodat er een vervlechting tussen oud en nieuw ontstaat. Als verbinding worden de muren van het oude deel opgedikt. Hierin zullen de gangen komen. Het is op dit moment nog niet zeker of Claus en Kaan na het masterplan ook het architectonisch ontwerp voor het museum zullen gaan maken.