Architectuur

Bijna 1.000 architecten steken licht op over nieuwe energie-eisen

Bijna 1.000 architecten steken licht op over nieuwe energie-eisen
2015 nadert met rasse schreden. Vanaf 1 januari gelden voor renovaties een aantal bijkomende energie-eisen. Architecten zijn alvast up-to-date. Tijdens een praktijkgerichte opleidingsavond zorgde NAV, de Vlaamse architectenorganisatie, dit najaar voor meer helderheid. Bijna 1.000 ontwerpers kwamen zich informeren.

Voor verbouwingen en uitbreidingen worden via de EPB regelgeving sinds 2006 eisen opgelegd op het vlak van thermische isolatie en binnenklimaat. Vanaf 1 januari 2015 komen daar nog een aantal nieuwe energie-eisen bij.

Met de infosessie ‘Welke nieuwe energie-eisen te respecteren bij renovaties vanaf 01/01/2015?’ werkte NAV heel wat vraagtekens weg. Energieconsulent Benny Craenhals van het NAV bracht een overzicht van de nieuwe eisen en wierp een aandachtige blik op het begrip ‘Ingrijpende Energetische Renovatie’. Aansluitend gaven prof. dr. ir.-arch. Staf Roels van de KU LEUVEN en arch. Bart Cobbaert van DENC!-STUDIO tekst en uitleg bij de belangrijkste aandachtspunten van een doorgedreven renovatie.
Twee schoolvoorbeelden – een lage-energierenovatie van Wienerberger en een bijna-nul-energiewoning van Saint-Gobain – werden daarbij grondig onder de loep genomen.

De infosessie ging door op 30 september in Antwerpen, op 7 oktober in Heusden-Zolder, op 14 oktober in Kortrijk en op 28 oktober in Nazareth, telkens in een volle zaal. Door de grote belangstelling werd hier op 2 december nog een vervolgsessie aan gebreid in Mechelen. NAV verwelkomde in totaal bijna 1.000 architecten.

Ook interessant