Infosessies wijzen op nieuwe EPB-eisen voor renovatie

  BE   5 december 2014 Bron: Bouwunie
Vanaf 1 januari 2015 zijn er belangrijke wijzigingen op het vlak van EPB-eisen voor renovaties. Een ‘ingrijpende energetische renovatie’ moet aan een nieuw eisenpakket voldoen. En voor een ‘gewone renovatie’ wordt het bestaande eisenpakket uitgebreid. Bouwunie organiseert vanaf 11 december infosessies waarin deze belangrijke wijzigingen worden toegelicht.

Voor renovatiewerken met stedenbouwkundige vergunning/melding gelden vanaf 1 januari 2015 nieuwe energieprestatienormen. Vanaf dan wordt er een onderscheid gemaakt tussen een ‘ingrijpende energetische renovatie’ en een ‘gewone renovatie’.

Bij een ‘ingrijpende energetische renovatie’ worden alle technische installaties vervangen en een minimum van 75% van de gebouwschil die aansluit aan de buitenomgeving (na) geďsoleerd. Hierbij moeten zowel de bestaande muren, daken, ramen... als de nieuwe worden meegerekend. Bovendien moeten alle ruimten in de volledige woning ook de minimale ventilatievoorzieningen krijgen, net als bij nieuwbouw. Het maximaal E-peil voor wonen, kantoren en scholen wordt vanaf het nieuwe jaar gebracht op 90.
“Wie renoveert, gaat op voorhand best na hoeveel en waar er best in geďnvesteerd wordt: dakisolatie, spouwmuurisolatie, nieuwe ramen en deuren, de installatie van ruimteverwarming, … dit is afhankelijk van het type woning, zegt Luc Dedeyne, energieconsulent van Bouwunie. Om dit te berekenen werkte hij een module uit die de energiebesparing linkt aan de kostprijs. Deze module stelt Luc Dedeyne voor op de Bouwunie infosessies.

Voor een ‘gewone renovatie’ zijn er momenteel enkel EPB-eisen op het vlak van de thermische isolatie van nieuwe scheidingsconstructies en ventilatie. Voor een renovatie met vergunningsaanvraag of melding moeten vanaf 2015 echter ook de nageďsoleerde constructiedelen aan isolatie-eisen voldoen. Daarnaast zijn er vanaf dan ook eisen als u een nieuwe installatie plaatst bij een renovatie of een installatie vernieuwt of vervangt.

Wil u meer weten? Bouwunie organiseert over deze wijzigingen 3 infosessies in Aalst, Wevelgem en Breendonk. Deze infosessies kaderen in het energieconsulentenproject van Bouwunie, met de steun van de Vlaamse overheid. De seminaries lopen in samenwerking met Remeha, Wienerberger en Recticel Insultation.

Lees ook:

  • Bouw & Wonen Partners:
  • Recticel
  • Wienerberger
  • Credishop
  • Loxone
  • bouwinfo