Algemeen

NACEBO plaatst kanttekeningen bij regeerakkoord

NACEBO vindt in het regeerakkoord een aantal positieve signalen, maar moet daarnaast vaststellen dat er geen enkele garantie in terug te vinden is met betrekking tot de beleidsprioriteiten die de Vlaamse bouw-kmo's naar voor schuiven. Er komt geen lineaire lastenverlaging, de administratieve rompslomp zal in het beste geval met mondjesmaat afnemen en de compensaties voor het inkomstenverlies van de gemeenten door de liberalisering van de energiemarkt – nodig om de investeringsinspanningen van de gemeenten op te krikken – liggen nog ter discussie. Ook de strijd tegen het zwartwerk, nochtans een heikel punt binnen onze samenleving, behoort blijkbaar niet tot de prioriteiten van de nieuwe regering. Anderzijds is NACEBO wel tevreden met de aandacht in het regeerakkoord voor een betere bouwfiscaliteit.

Het regeerakkoord besteedt wel wat aandacht aan het verbeteren van de bouwfiscaliteit, en dat vindt NACEBO uiteraard positief. Het zegt uitdrukkelijk te streven naar een vermindering van het btw-tarief voor de bouw en het wil de bestaande fiscale stimulansen hergroeperen tot een woningaftrek of bonus. En dit met als doel de stadsvernieuwing en de bouwsector te ondersteunen. Allemaal prima, voor zover dit niet ledit tot een vermindering van de aftrekmogelijkheden. Ook het voornemen om het sociaal statuut van de zelfstandigen te verbeteren, is positief. NACEBO vraagt wel uitdrukkelijk om deze maatregelen nu ook daadwerkelijk te realiseren.

Anderzijds betreurt NACEBO vooral dat de verhoopte algemene, lineaire, lastenverlaging uitblijft. De in het regeerakkoord aangekondigde uitbreiding van de werkgeversbijdragenverlaging tot arbeidsinkomens beneden de tweeduizend euro, zal weinig effect hebben in de bouwsector, waar vooral geschoolde vakarbeiders aan de slag zijn. Om jobs te creëren is een algemene lastenverlaging onontbeerlijk! NACEBO is daarnaast van oordeel dat de plafonnering van de sociale werkgeversbijdragen niet alleen moet ingevoerd worden voor kennisjobs, maar ook voor gekwalificeerde arbeiders.

Over het invoeren van het tijdsparen kan NACEBO kort zijn: dit is totaal onaanvaardbaar aangezien het bovenop het al bestaande tijdskrediet komt. Dit laatste is organisatorisch simpelweg niet haalbaar voor bouwbedrijven en het verlaagt de activiteitsgraad. Tijdsparen kan alleen maar interessant zijn als het dit tijdskrediet vervangt.

NACEBO betreurt dat in het regeerakkoord geen enkel engagement tot vermindering van de administratieve rompslomp is opgenomen. De vorige regering beloofde de administratieve last voor de bedrijven te verlagen met 25%. Daar is niets van terechtgekomen en nu gaat de nieuwe regering geen enkele resultaatsverbintenis meer aan. Het voornemen om wetten te evalueren van de wetsevaluatie is positief. NACEBO vraagt al lang de toepassing van de zogenaamde administratieve impactfiche. Deze screent wet-en regelving op hun administratieve last en dient als basis voor concrete vereenvoudigings- en affschaffingsvoorstellen.

"Teneinde de inkomsten van de gemeenten veilig te stellen zal in overleg met de gewesten een oplossing uitgewerkt worden", zegt het regeerakkoord in het kader van de liberalisering van de energiemarkt. Hiermee gaat het wel bijzonder licht over een voor de bouw cruciaal probleem. Om een idee te geven: de Vlaamse gemeenten ontvingen vorig jaar afgerond 520 miljoen euro dividenden van de energie-intercommunales of gemiddeld 7,9% van hun ontvangsten. Door de vrijmaking van de energiemarkt vallen deze weg waardoor grote gaten in de gemeentebegrotingen worden geslagen. Dat betekent dat de gemeenten hun openbare werken (investeringen in gebouwen en infrastructuur) nog verder uitstellen of gewoon niet uitvoeren. Op dit vlak is dringend een inhaalbeweging nodig. De federale overheid, die overigens flink verdient aan de vrijmaking van de energiemarkt (via de vennootschapsbelasting die de nieuwe private energieleveranciers betalen), moet de gemeenten dus snel (dit jaar nog) financiële compensaties geven!

Anderzijds verwelkomt NACEBO de geplande investeringen in het transmissienet (elektriciteit) en vervoersnet (gas). Dit is goed nieuws voor de sector van de kabel- en leidingleggers die al twee jaar in een diepe crisis zit.

De nieuwe regering wil een grondige vereenvoudiging van de vestigingsreglementering voor zelfstandigen doorvoeren. Een versoepeling van de procedures en een efficiënter maken van de wetgeving is ook wat NACEBO wil. Maar een afschaffing of uitholling van de wetgeving kan niet. De vestigingsreglementering zorgt ervoor dat ondernemers een minimum aan bedrijfskennis en technische bagage hebben. Onontbeerlijk om met succes een zaak op en uit te bouwen. Zeker in de bouwsector. Het vestigingsattest is een garantie voor de consument dat de aannemer zijn werk volgens de regels der kunst uitvoert, en bijgevolg noodzakelijk.

NACEBO betreurt tot slot dat er in het regeerakkoord niets terug te vinden is over twee voor de bouwsector uitermate belangrijke beleidsdomeinen. Het gaat om de invoering van een betaalbare overurenregeling en de gecoördineerde aanpak van het zwartwerk.
Build for Life