Algemeen

MyMachine wint Europese Design Management Award

MyMachine, een uniek Belgisch initiatief voor kleine (en grote) kinderen die hun eigen droommachine willen ontwikkelen, wint de Europese Design Management Award in de categorie non-profit. Donderdag 22 oktober 2009 namen de initiatiefnemers van MyMachine: Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, de Intercommunale Leiedal en het Streekfonds West-Vlaanderen, de prijs in ontvangst tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven.

Waarvoor staat de Design Management Europe Award?

De Design Management Europe Award (DME award) bekroont de organisatie of het bedrijf dat op een succesvolle manier design toepast als oplossing voor zijn strategische uitdagingen. Het is een erkenning voor het management dat er in slaagde design om te buigen tot een succesverhaal en dat ervoor zorgde dat alle lagen van de organisatie ervan doordrongen zijn. Hierin verschillen de DME awards van andere designprijzen, die meestal aan een product worden toegekend.

MyMachine wint award in categorie non-profit

Een internationale jury van experten in design management boog zich over 110 kandidaturen waarbij er 34 nominaties zijn. De prijzen worden uitgereikt in 6 categorieën. MyMachine wordt geloofd om het ‘beste management van design in een publieke of non-profit organisatie binnen Europa.’

MyMachine verenigt onderwijs, overheid en bedrijfsleven

MyMachine is het resultaat van een uniek partnerschap tussen Howest, de hogeschool West-Vlaanderen, de Intercommunale Leiedal en het Streekfonds West-Vlaanderen (beheerd door de Koning Boudewijnstichting). Daarnaast wordt MyMachine ondersteund door de Vlaamse Overheid en verschillende organisaties (profit en non-profit). Een overzicht vindt u hieronder.

Ondanks het feit dat deze partners sterk verschillen in werkdomein, missie en waarden, zijn ze ervan overtuigd dat creativiteit en verbeelding op alle mogelijke manieren gestimuleerd moet worden.
MyMachine is daarom een uitstekend voorbeeld van de zogenaamde Triple Helix samenwerking waarbij bedrijfsleven, onderwijs/onderzoek en overheid samenwerken om de verbeelding en fantasie van kinderen te realiseren.
De DME Award is een beloning voor de wil en inzet van deze partners om deze visie daadwerkelijk te vertalen in MyMachine.

Design als bindmiddel tussen verschillende onderwijsniveaus

MyMachine zorgt ervoor dat het moeilijke designproces toegankelijk en aantrekkelijk is voor alle leeftijden door kinderen op jonge leeftijd zin te doen krijgen om zelf ideeën uit te werken en technologisch te ondernemen. Voor velen is het een eerste kennismaking met de designwereld.

Aagje Beirens, coördinator MyMachine: “Toen de kinderen een bezoek brachten aan het Industrial Design Center van Howest om de prototypes die de studenten bouwden te bekijken, hoorden we verschillende kinderen zeggen: Wij wisten niet dat er een school voor uitvinders bestond.”
In MyMachine is een cruciale rol weggelegd voor Howest studenten Industrieel (product) ontwerpen. Zij zijn als het ware de katalysator tussen de onderwijs-niveaus. Ze moeten luisteren naar hun opdrachtgever (kinderen uit het lager onderwijs) en hun ontwerp voldoende afstemmen op de bouwheer (leerlingen uit het technisch secundair onderwijs). MyMachine daagt de studenten uit met onmogelijke opdrachten wat hen stimuleert om ‘out-of-the-box’ te denken.
Leerlingen uit het technische secundair onderwijs leren op hun beurt dat er een heel proces (van idee over concept tot prototyping) aan hun materialisatie-fase vooraf gaat.”

De integrale designvisie binnen MyMachine werpt zijn vruchten af: de uiteindelijke ‘producten’ of ‘machines’ zijn al even inspirerend en innovatief als het proces op zich. De Spokenverjager, het Frietkanon, het Trilbed om kinderen op tijd uit bed te krijgen, het zijn slechts enkele van de straffe uitvindingen die vorig schooljaar/ academiejaar werden bedacht en gerealiseerd.

Wat is MyMachine?

MyMachine maakt het mogelijk voor kleine (en grote) kinderen om hun eigen droommachine te ontwikkelen. Kinderen uit het lager onderwijs bedenken een ‘machine’ (IDEE) die dan verder wordt uitgewerkt door hogeschoolstudenten (ONTWERP) om tenslotte te worden gerealiseerd door leerlingen uit het technisch onderwijs (MACHINE).
Gedurende het hele traject kunnen kinderen en studenten beroep doen op de expertise en ondersteuning van diverse bedrijven en organisaties om zo de knapste machines te realiseren.

Vorige week werd het startschot gegeven voor een nieuwe MyMachine-cyclus die in 2009-2010 uitrolt over de hele provincie West-Vlaanderen.
Meer dan 1.200 kinderen en studenten uit 50 scholen gaan samen aan de slag om nieuwe droommachines te realiseren. MyMachine wordt daarmee 4 keer groter dan in de pilootfase vorig jaar in de regio Kortrijk.

Internationale interesse

Terwijl MyMachine in West-Vlaanderen wordt uitgerold staan de initiatiefnemers ook nog voor een andere uitdaging. Na de bekroning door de Verenigde Naties (september 2009) als toonvoorbeeld van creativiteit en innovatie is er namelijk veel internationale interesse om MyMachine ook in andere landen te gaan opzetten.

Aagje Beirens: “Er is inderdaad heel wat belangstelling. Op vraag van onder andere geïnteresseerden in Mexico, India en Hong Kong werken we nu aan een model en toolbox die moet toelaten om MyMachine ook elders in de wereld op te starten.
We zijn hier sowieso al mee bezig omdat er binnen onze eigen netwerken al heel wat vraag was om bijvoorbeeld een Europese versie van MyMachine op te starten.”
Build for Life