Architectuur

Mooiste huis van Lelystad

Het huis van Jaap Woudstra en Camilla Zeguers aan de Fogelsanghstate werd uitgeroepen tot mooiste woning van Lelystad. Het tweetal is daar erg blij om. "Hier hadden we niet op gerekend. De andere twee genomineerden waren sterke concurrenten en hadden volgens ons ook kunnen winnen." Architect van het uitverkoren huis in de wijk Landerijen is Jim Klinkhamer.

"Ik sta te popelen om hier aan de slag te gaan. Ik voel dat dit huis mij inspiratie geeft." Kunstenares Camilla Zeguers staat nu nog tussen de verhuisdozen, maar dat is slechts een kwestie van tijd. Zij denkt dat zij in deze nieuwe omgeving creatief kan zijn omdat zij niet alleen een grotere studio heeft dan in haar vorige huis, maar ook omdat de werkruimte door de aanwezigheid van een vide 6,80 meter hoog is. Daardoor valt er veel licht naar binnen en kan er, volgens haar, optimaal en effectief gewerkt worden.

Lessenaar
De woning is van een afstand niet bijzonder opvallend. Dichterbij gekomen valt een aantal bijzonderheden op. Zoals het golvende dak, dat ervoor zorgt dat er extra licht de woning binnenvalt. Woudstra: "De Welstandscommissie, die het dak beoordeelde, had een dergelijke constructie nog niet eerder gezien. Het mocht geen lessenaar (hellend dak) zijn, daarom zocht Klinkhamer het in deze oplossing. We zijn blij dat het door de commissie kwam, het geeft het huis een apart karakter. Door het indirecte licht dat gebruikt wordt, lijkt het dak 's avonds te zweven." Het golvende aspect verwijst bovendien naar het beroep van Woudstra, die zich met watermanagement bezighoudt, en de creatieve 'stroom' van zijn vrouw als fotograaf, tekstschrijfster en 3d-ontwerpster.

Het huis bestaat uit een langgerekt smal perceel waarop drie naast elkaar gelegen segmenten zijn neergezet, bestaande uit glas, baksteen en hout. Op het middelste deel is een verdieping gebouwd. De woonkamer is van veel glas voorzien, waardoor een transparante indruk gegeven wordt, en meet 16 bij 5,5 meter. Een riante ruimte. Zeguers: "Vrienden van ons voorspelden dat het niet gezellig zou worden met zulke afmetingen. Dit hebben we nu al gelogenstraft, terwijl nog niet eens alles is uitgepakt. Het is een heerlijke kamer. Rondom kun je naar buiten kijken, er is volop daglicht en we genieten met dat uitzicht ook nog eens van onze ecologische tuin en de regelmatig overvliegende vogels. Bovendien kunnen de kamer en de studio als expositieruimte dienst gaan doen. Mijn studio grenst namelijk aan de woonkamer en kan met een schuifwand bij de kamer betrokken worden. Zo ontstaat er een woon-werkhuis dat optimaal benut wordt." De woonkamer is omgeven door water, wat het huis eveneens een apart tintje geeft. Zeker voor de bewoners. Het zorgt voor bijzondere lichteffecten door de reflectie in het water. De twee hebben zich voor hun droomhuis laten inspireren door het paviljoen in Barcelona van architect Mies van der Rohe. Dat heeft eveneens lange vlakken en een vijver om de woonkamer. Klinkhamer heeft daar op voortgeborduurd. "De pracht van de woning zit niet zozeer in het gebruikte materiaal, dat is vrij sober. Je moet het meer zoeken in de ruimte en de bijzondere lichtval. Uitgangspunt was om ruimten in elkaar over te laten vloeien. In de details, zoals de deurkrukken, is de verfijning te vinden. Die komen regelrecht uit de Bauhaus-periode", aldus Klinkhamer.