Algemeen

Montagefout oorzaak instorten galerij Arnhem

De ingestorte galerij van een wooncomplex in Arnhem heeft het begeven omdat de bevestigingsbouten op de verkeerde plaats zaten. Daardoor rustte de galerij weliswaar aan de ene kant op kolommen, maar aan de andere kant op slechts een 1 centimeter dikke gevelplaat. Dat is gebleken uit bouwtechnisch onderzoek dat de gemeente Arnhem vrijdag heeft gepubliceerd.

De galerij brak vorige week zondagavond af tijdens een studentenfeestje van bewoners van het complex. Zes mensen raakten daarbij gewond. Volgens de gemeente was de verkeerd bevestigde galerij niet bestand tegen het gewicht van vijftien mensen.

De schroeven waarmee de galerij aan de woningen was vastgemaakt, zaten te laag, zo heeft de gemeentelijke bouwinspectie vastgesteld. De schroeven moesten in een houten richel in een stalen draagbalk vallen, maar blijken maar net de onderzijde van deze houten richel te hebben geraakt. Omdat er gevelbeplating voor de draagbalk zat, was deze montagefout ondanks een controle niet te ontdekken, aldus de bouwinspectie.

De vijf woonblokken van elk vier beneden- en vier bovenwoningen aan de Marsdiep zijn voormalige asielzoekerswoningen van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA). Deze noodwoningen zijn sinds 2005 op tal van plaatsen in Nederland in gebruik als studentenhuisvesting.

Eerder brak door een bouwfout (artikel) ook al een galerij af van eenzelfde woonblok in Lent bij Nijmegen, maar volgens de gemeente Arnhem ging het in Lent om een andere fout. De eigenaar van de woonblokken moet nu een plan voor een veilige galerijconstructie laten maken door een onafhankelijk expert.

Ook interessant


Build for Life