Algemeen

Moeizame opmars naar Bagdad blijft op beurssfeer wegen

Na een eerste week oorlog in Irak blijft de sfeer op de aandelenmarkten bijzonder gespannen. De angst wordt steeds groter dat de Britse en Amerikaanse troepen er veel langer over zullen doen om het regime van Saddam Hoessein ten val te brengen. Ook over de totale kostprijs van de militaire campagne neemt de twijfel toe.

Volgens de economen van Fortis is het duidelijk dat de militaire campagne in Irak moeizamer verloopt dan gepland, ook al beweren de Britse en Amerikaanse bevelhebbers dat 'alles volgens plan verloopt'. Maar Fortis meent nog altijd dat de beurzen nog altijd op dezelfde manier kunnen evolueren als tijdens de Eerste Golfoorlog. De coalitietroepen leden voorlopig immers nog geen zware nederlagen, en de beurzen reageerden bij de start van het conflict op dezelfde manier als in '91. De tegenvallende beursprestaties van afgelopen week beschouwt de bank eerder als een 'rustpauze'. Maar als de oorlog ten einde is, kan dit nog altijd een cyclisch herstel inluiden.

Consulting Group, een onderdeel van het Amerikaanse beurshuis Schroder Salomon Smith Barney raadt beleggers aan voorzichtig te blijven.

'Het blijft voorlopig onmogelijk om te voorspellen of de oorlog met Irak kort of lang zal zijn. Mogelijk krijgen we al binnen enkele weken, of zelfs dagen uitsluitsel over de oorlog. De markten kunnen daar vrij abrupt en volatiel op reageren,' klinkt het. 'Beleggers die speculeren op bepaalde evoluties kunnen mogelijk winst maken, maar lopen evenzeer het risico in de tang genomen te worden.'

De Belgische beurswaarnemers zijn voorlopig vrij optimistisch over de Brits-Amerikaanse campagne tegen Irak en de impact ervan op de beurs. 'Indien er geen onverwacht en spectaculair dramea gebeurt, hebben we de bodem achter de rug,' meent Luc van Hecke van KBC Securities. Jan Longeval van Bank Degroof verwacht een mooi herstel als we uitzicht krijgen op een gunstig einde aan het conflict. Vermogensbeheerders zullen dan immers overstappen van obligaties op aandelen.

Het Amerikaanse beurshuis Merrill Lynch waarschuwt beleggers er dan weer voor dat Irak niet het enige geopolitieke hete hangijzer is van het moment. 'Vorig jaar wezen we erop dat investeerders te weinig aandacht schonken aan geopolitieke kwesties. In januari stelden we dat er te veel enkel naar Irak werd gekeken. Geopolitiek omvat meer dat alleen de kwestie-Irak'. Merrill Lynch is van oordeel dat we ons momenteel in een politiek keerpunt bevinden, vergelijkbaar met de periode na de val van de Berlijnse Muur. Het beurshuis redeneert dat er zich de komende 5 tot 15 jaar belangrijke politieke omwentelingen zullen voordoen. Beleggers houden tegenwoordig nog te weinig rekening met dit langetermijnrisico, klinkt het.
Build for Life